Institut za istraživanje genocida Kanada o Plenkoviću i Milanoviću: “Oni stoje iza politike koja je uspostavila tzv. HR-HB, svjesni smo “prijatelja” poput njih!

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se povodom reakcija i ponižavanja države Bosne i Hercegovine od premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da BiH nije nikakva država, te da nikada neće ući u NATO.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Milanović i Plenković učestvuju u razbijanju BiH. Oni stoje iza politike koja je uspostavila tzv. HR-HB, svjesni smo “prijatelja” poput njih.

Izjave kojima omalovažavaju i negiraju državu Bosnu i Hercegovinu označavaju ih kao lidere hrvatske velikodržavne ideologije, koja ima cilj stvaranje velike Hrvatske na račun podjele i uništenja države Bosne i Hercegovine.

Poručujemo im da je prošlo vrijeme velikohrvatske nadmoćnosti i nametanja ‘istina’ koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Oni trebaju znati da je Bosna i Hercegovina ostala država kroz dugu svoju historiju. Za razliku od Hrvatske, Bosna i Hercegovina je imala dublju državnu i društvenu slobodu zahvaljujući svome historijskom, državnom trajanju.

Zato je teško zamisliti ideju Evrope poslije zločina agresije i udruženog zločinačkog poduhvata Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, zločina koji je dubinu bosanskohercegovačke državne slobode sveo na njegov prezir države Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i to njima najviše smeta.

Kao što su se patriote u i van Bosne i Hercegovine uspjeli suprotstaviti velikohrvatskom agresoru, tako će se i dans suprostaviti Milanoviću i Plenkoviću i sličnim koji rade protiv jedne evropske države čiji društveni modus je uzela Evropska unija za svoju zajedničku egzistenciju.

Oni moraju računati na one koji se neće odreći svoje države. Njihova kontinuirana antibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne države Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovački narodi i građani, posebno oni u Kanadi, ih preziru.

Oni učestvuju u Čovićevom udruženom antidržavnom, antibosanskom poduhvatu sa Dodikom u razbijanju jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine. Njihove izjave imaju samo jedan cilj sakrivanje grijeha Hrvatske u agresivnom razbijanju jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine. Hrvatska politika se nikada do kraja nije ogradila od razbijanja države Bosne i Hercegovine.

Njihove izjave jasno govore da oni, kao lideri Hrvatske, stoje iza najnovije reinkarnacije politike iz devedesetih godina, politike koja je uspostavila paradržavu u suverenoj i međunardno priznatoj državi Bosni i Hercegovini, takozvanu Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, koja je pravosnažno osuđena od Haškog tribunala.

Bosna i Hercegovina je ponosna zemlja njenih hrabrih sinova i ponosnih kćeri koji su uvijek budni i prkosni od sna. Zato njegove neljudske izjave ne mogu ništa ugroziti u Bosni i Hercegovini.

Ali zato govore o njegovoj ličnosti, političkoj profilaciji i liderskim težnjama koji će završili na marginama historije.

IGK poziva na jačanje bosanske koalicije sa misijom borbe protiv negiranja bosanskoga identiteta, bosanskog jezika, bosanske kulture, historije i tradicije i samog bića države Bosne i Hercegovine, borbe za institucionalizaciju kulture sjećanja, koja će bosansko državno pitanje uzdići kao kosmičko pitanje od koga zavisi opstanak ne samo države Bosne i Hercegovine, već i mnogih državnih zajednica u svijetu.

IGK poručuje da smo svjesni ovakvih “prijatelja” i da još jače lobiramo za državu. Mi ne odustajmo od naše Bosne i Hercegovine. Pozivamo bosanskohercegovačku dijasporu da se ujedini na platformi bosanske koalicije. Učimo našu djecu o prirodnoj i društvenoj ljepoti Bosne i Hercegovine.

Ne smijemo dizati ruke od Bosne i Hercegovine zbog onih koji su se žrtvovali da bi se u njoj danas živjelo i da bismo mogli otići u svoju rodnu grudu. Bosna i Hercegovina je preživjela i gore neprijatelje u prošlosti – saopćeno je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.