Institut za istraživanje genocida o sankcijama Dodiku i Cvijanović: “Pozvali smo i Kanadu da digne svoj glas…”

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podržava uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović od strane Velike Britanije.

IGK smatra da su sankcije dobra mogućnost da se Dodik i njegov establišment stave pod kontrolu međunarodne zajednice i onih pravila koja su neophodna da bi se demokratsko društvo stabilizovalo.

“Ove, američke i druge najavljene sankcije su početak političkog kraja Milorada Dodika. Ističemo i tražili smo da Kanada takođe mora osuditi i sankcionisati secesionističke, antidržavne, antibosanske, anticivilizacijske težnje Milorada Dodika i njegovih sljedbenika kako bi spriječila još jednu agresiju i genocid na evropsku državu BiH, članicu UN-a.

Pozvali smo bosanskohercegovačku dijasporu u Kanadi, Kanađane, prijatelje države BiH, kanadsku vladu i parlament da dignu svoj glas u odbrani i jačanju države BiH u očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH, prije svega sankcionisanjem Milorada Dodika i svih onih koji negiraju državu BiH”, navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Velika Britanija danas je stavila na “crnu listu” člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu entiteta RS Željku Cvijanović.

Zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija Bosne i Hercegovine, negiranja genocida i veličanja presuđenih veličanja ratnih zločinaca funkcionerima SNSD-a su od danas zabranjena putovanja u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, kao i poslovanje sa britanskim državljanima.

Regulativa iz 2020. godine o sankcijama za BiH omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu da identificira pojedince koji:

podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom karakteru ili ustavnom poretku BiH, njenom miru, stabilnosti ili sigurnosti, spriječavaju implementaciju Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, ili bilo koje drugo djelovanje, politike ili aktivnosti koje podrivaju Opšti okvirni mirovni sporazum.

Zapljena imovine sprečava bilo kog britanskog građanina, ili kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da putem finansijskih ili drugih ekonomskih resursa u posjedu ili pod kontrolom sankcionisane osobe na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, radi sa tom osobom.

Zabrana putovanja znači da sankcionisanoj osobi mora biti zabranjen ulaz ili ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, s uslovom da osoba nije obuhvaćena odjeljkom 8B Zakona o imigraciji iz 1971. godine.

Iz Vlade Velike Britanije je saopćeno da radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, se nadaju da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.