Interesantna priča sa Balkana, pronašao gljivu tešku tri kilograma, oglasio se i pronalazač

Šezdesettrogodišnji Milan Bartulović iz Zagvozda u Hrvatskoj prije nekoliko dana sasvim slučajno pronašao je podno Biokove gljivu puharu, tešku tek nešto malo manje od tri kilograma.

O sličnim primjercima u Slavoniji i Lici, čitali smo dosta puta, ali pronaći puharu tih gabarita u biokovskom kršu je nešto, kako i sam Milan kaže, dosad neviđeno.

Škrta i plitka zemlja puna škrapa i kamenja nikada nije bila plodno tlo bilo kakvim gljivama. Viđane jesu, međutim, ne tako velike.

Te “domaće” bile su obima niti šest sedam centimetara, a ova tek zeru uža od metra.

“Šetao sam podno kuće u ugledao da se nešto bijeli u visokoj travi. Pa nije valjda gljiva, pomislio sam.

Nisam moga’ vjerovati kada sam je uzeo u ruke. Na prvu sam mislio da će se ispuhati kada je uberem i posuti me one njene smeđe spore. Međutim, ništa”, opisuje pronalazač.

Impresivne težine

Kaže i da su je već krunisali kao carsku puharu jer je pronađena na lokaciji koju zovu Carev brig, a njegova porodica nosi nadimak ili patronimik carevi.

“Tako da je car pronašao caricu na Carevom brigu”, smije se Milan dodajući da, budući da nije gljivar i ne razlikuje otrovnu od one koja to nije, ne zna što će s njom.

Za sada služi kao izložbeni primjerak kojeg obilaze stanovnici cijele zagvoške opštine.

Postala je glavna atrakcija, a u Bartulovićima vjeruju da bi se moglo obaviti i naučno ispitivanje o njenom razvoju u biokovskim vrletima,. prenosi Agroklub.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.