in ,

Inzko: Rasteretio sam Schmidta, počasni sam građanin Laktaša, sa Miloradom Dodikom sam bio “dobar”

Valentin Inzko o posljednjim dešavanjima nakon njegove odluke

Valentin Inzko posve otvoreno o posljednjim dešavanjima nakon njegove odluke.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kaže da je posljednjom odlukom o nametanju odredbi Krivičnog zakona BiH o negiranju genocida u BiH rasteretio svog nasljednika Christiana Schmidta. Kaže da je sa Dodikom svojevremeno bi na “ti” i da je počasni građanin Laktaša.

Inzko u intervjuu za BN TV kaže da to proizilazi iz sudskih presuda Međunarodnog suda u Hagu. Što se tiče haosa, koji je nastao, kaže Inzko, da je i ranije bilo puno bojkota državnih institucija, čak nisu dolazili ni na posao.

“Ovaj put je malo drugačije oni dolaze na posao, idu u državne institucije, ali ne glasaju”, kazao je Inzko.

On je rekao da je srpski narod dobar i da mu je žao svih nevinih žrtava bez obzira kome narodu ili ostalim pripadaju. Podsjetio je da je 2008. godine Milorad Dodik rekao da je u Srebrenici bio genocid.

Kaže da je bošnjački narod koji je i imao najviše žrtava trebao priznati počinjene zločine nad drugim, jer bi tako podstakao i ostale.

“Među ljudima nema problema, oni su komšije, razgovaraju. Problema nema ni u biznisu, ali kod političara, oni pričaju o tim razlikama među narodima i ljudima”, kaže Inzko.

Rekao je da nije vidio zakone koje je donijela NSRS. Dodao je da je za njega RS dejtonska kategorija.

Odbacio je tvrdnje da je ovom odlukom pomogao Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku da im ovo služi za nacionalnu hemogenizaciju Bošnjaka na jednoj i Srba na drugoj strani.

On kaže da bi volio da je nametnuo zakon o javnim nabavkama i o porijeklu imovine, lažnim diplomama, “ali nije imao tu mogućnost, jer su mu rekli da rješenja u BiH treba da donose domaći političari”.

Priznaje da je bio “dobar” sa Miloradom Dodikom, da ga je poznavao i ranije i posjećivao je njegovu porodicu.

“Bio sam i na slavi, Đurđevdan, kod njegovog oca. Bili smo na “ti”… On je govorio da je u Srebrenici bio genocide, da Radovan Karadžić treba da se preda Hagu… Bio je miljenik zapada, Madeleine Albright…”, kazao je Inzko.

Naveo je da je Dodiku odgovaralo kada je međunarodna zajednica intervenisala u njegovu korist, kao u slučaju kada je prvi put izabran za predsjendika Vlade Republike Srpske, kada je smijenjen Nikola Poplašen. Ne vjeruje u Dodikove priče o razlazu.

Govoreći o poznanstvu sa Dodikom, Inzko je otkrio da je počasni građanin Laktaša, odakle je Milorad Dodik.

Fratar Drago Bojić: “Hrvatska i herceg-bosanska politika mnogim su Hrvatima u BiH ogadile vlastitu domovinu”

Velika tragedija: Dvojica lovaca poginula, nagazili na minu