Irfan Čengić iz SDP-a “otvorio je karte”, poručuje: “Da se visoki predstavnik Christian Schmidt nije umiješao imali bi funkcionalnu vlast u FBiH”

Šest mjeseci nakon izbora, Federacija BiH ima vladu, ali u tehničkom mandatu. Čeka se novi sastanak predsjednice Federacije sa potpredsjednicima, kako bi se osigurao neophodan potpis na listu predloženih imena novih ministara. U međuvremenu, sve su oči uprte u visokog predstavnika, koji je dao novi rok za dogovore i domaća rješenja.

O rješenjima, dogovoru, neslaganjima, stanju u koaliciji, te političkoj budućnosti, u novom izdanju emisije BHT1 govorio je Irfan Čengić, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Ništa novo osim što je bilo govora o finansijskoj stabilnosti. To dovoljno ukazuje da su građani RS duplo više zaduženi po glavi stanovnika od Federacije Bosne i Hercegovine. Pokazatelj koliko je neodgovorna vlast u tom entitetu.

Mišljenja sam da oni prije svega trebaju polagati račun svojim građanima koji su ih birali, jer životni standard i sve ono što RS ima, nažalost nije na nivou Federacije BiH i onda oni ovakvim temama pokušavaju da te probleme sklone s agende kako se ne bi razgovaralo o istim, nego o onim koji postoje još od Dejtona pa sve do danas”, komentirao je Čengić današnji sastanak predsjednika RS Milorada Dodika i predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović.

Najstabilnije situacije su u diktaturama, mišljenja je Čengić.

“U diktaturama nema nikakvih problema kada je u pitanju nestabilnost. Dakle, to nešto što je stabilno, ne mora značiti da je demokratski ispravno i da postoji politički pluralizam”, dodao je Čengić komentar na izjavu Dodika da je “stanje u RS znatno bolje u odnosu na Federaciju BiH zbog svih trenutnih dešavanja.”

Za sutra je zakazan novi sastanak predsjednice Federacije Lidije Bradare i potpredsjednika Refika Lende i Igora Stojanovića. Čengić ne očekuje da će sutra doći do bilo kakvog dogovora.

“Ne očekujem sutra dogovor, ali lijepo je da rukovodstvo Federacije BiH pokušava uspostaviti politički dijalog za kojeg se unaprijed zna da neće dati nikakav rezultat. Vjerovatno to pokušavaju kako bi se mogli opravdati pred OHR-om kada visoki predstavnik Kristijan Šmit bude intervenisao.

U oktobru 2022. godine, OHR je izjavio da su tim odlukama spriječili da Federacija BiH više ikada bude taoc jedne političke stranke ili jedne osobe. Danas je 11. april 2023. godine i Federacija BiH je taoc jedne koalicije i jedne osobe.

Sve ono što je rekao 2. oktobra prošle godine, danas se vidi da nije tačno i umjesto da barem prizna tu odgovornost, da se zacrveni pred građanima, on pred godišnji odmor daje kao neke instrukcije, i kao po povratku će nešto intervenisati o Ustavu.

Pozivam ga, iako bude popravio ono što je pokvario sam 2. oktobra, da to treba ići ka građanskom modelu i poštivanju svih presuda Suda za ljudska prava kako bi Federacija BiH postala funkcionalnija. Paradoks je da se uvođenjem novih blokada bori protiv blokada”.

Da visoki predstavnik nije ništa izjavio 2. oktobra prošle godine, danas bi Federacija BiH imala funkcionalnu vlast, smatra Čengić.

“Imali bi Vladu Federacije BiH koja bi već nekoliko mjeseci obavljala svoj posao”.

Za BHRT je potvrđeno da će Lendo sutra predsjednici Bradari i potpredsjedniku Stojanoviću reći da trebaju da se sastanu lideri stranaka Izetbegović, Čović i Nikšić.

“To je tačno zbog toga što parlamentarnom većinom i strankama ne upravljaju predsjednik i potpredsjenik Federacije BiH, jer su oni samo produkt tih stranaka i zahvaljujući tome postavljeni su na te pozicije. Apsolutno je u pravu gospodin Lendo. Dogovor mogu postići samo lideri političkih stranaka, a nikako tri osobe koje ne utiču na delegate u Domu naroda.

Uzimajući u obzir da u ovom trenutku koalicija stoji iza svojih stavova i argumenata, koliko god oni bili ispravni ili neispravni, ne očekujem nikakav rezultat tog dijaloga. Posebno zbog toga što je Šmit nagovjestio da ukoliko se ne dogovore da će on intervenisati, što znači da jedna ili dvije strane imaju razlog da se ne dogovore”, istakao je Čengić.

U tome što će Nermin Nikšić ponovo sjesti za stol s Bakirom Izetbegovićem ne vidi ništa novo.

“Imali su oni sastanaka koji sudeći po svemu nisu dali neka konkretna rješenja. Problem je što visoki predstavnik misli da pravnim formama može riješiti nedostatak političke volje i svega onog što je pokvario 2. oktobra 2022. godine”, zaključio je.

Pogledajte njegovo gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.