Irfan Čengić poručio visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Dokažite da snage koje vas ismijavaju kao političara nisu u pravu

Novoizabrani zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Irfan Čengić je zatražio od Doma naroda FBiH da sada konačno usvoji njegov prijedlog izmjena i dopuna zakona o povećanju invalidnina, u skladu sa rokovima koje je nametnuo Christian Schmidt.

On je naveo da je Vlada Federacije BiH u nacrt novog zakona uključila izmjene i dopune zakona o povećanu invalidnina, koje je on predložio, a koje su ranije usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ali ne i u Domu naroda.

Čengić je predložio da osnovica u smislu povećanja invalidnina bude 80 posto minimalne plate, a ne nominalni iznos.

“Meni je drago da je Vlada Federacije BiH uvidjela da su pogriješili osnovicu od 80 posto i kad su nominalnim iznosom fiksirali iznose prava osoba sa invaliditetom”, rekao je Čengić – prenosi Klix.

Zatražio je reakciju

Međutim, kako to još nije usvojeno zatražio je reakciju predsjedavajućeg Doma naroda i Christiana Schmidta, koji je nametnuo rok od 30 dana za usvajanje zakona u Domu naroda, nakon što bude usvojeno u Predstavničkom domu.

“Te moje izmjene su usvojene u Predstavničkom domu FBiH i čekaju se na Domu naroda FBiH i pozivam Tomislava Martinovića predsjedavajućeg Doma naroda FBiH da ima mrvu empatije prema osobama sa invaliditetom i da stavi na dnevni red u skladu s novim nametnutim ustavom Christiana Schmidta jer je prošlo stotinu dana od kada je on usvojen u Predstavničkom domu.

Pa čak je prošlo i 45 dana od dana nametanja”, kazao je Čengić.

“Ukoliko to ne učini…”

S tim u vezi, pozvao je visokog predstavnika da reaguje.

“Ukoliko to ne učini onda će pokazati da su snage koje ga ismijavaju kao diplomatu i političara potpuno u pravu.

A da njegove izmjene koje imaju za cilj prolaznost zakona kroz Parlament apsolutno ne funkcionišu”, rekao je Čengić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.