Irfan Čengić poslao poruke iz Sjedinjenih Američkih Država: Pravi put za našu domovinu ne mogu biti antizapadne politike, već snažnije lobiranje na zapadu

Na poziv Nacionalnog demokratskog instituta-NDI grupa mladih zastupnika boravila je u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama gdje su imali niz sastanaka u State depaetmentu, Senatu, Zastupničkom domu Kongresa.

Sastali su se i sa predstavnicima dijaspore i međunarodnih organizacija koje daju podršku Bosni i Hercegovini.

U sklopu posjete Washingtonu boravili su i na saslušanju Odbora za vanjsku politiku Senata, na temu “Procjena politike SAD na Zapadnom Balkanu” gdje su senatori saslušavali Derek Chollet, savjetnika državnog sekretara Antony Blinkena i Gabriela Escobara specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a Joea Bidena za Zapadni Balkan sa kojim je i prije saslušanja organizovan radni sastanak u State deparmentu.

“Većina političkih lidera nisu zainteresovani za EU put zbog vlastitih interesa i strahova”

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH na društvenim mrežama komentarisao je saslušanje u Senatu te je poručio da očito svima postaje jasno da su politike koje su bile politički problem postale su sigurnosni problem za BiH i Evropu.

Senatori su u svojim govorima jasno istakli da separatističke politike i odlasci u Rusiju trebaju upaliti alarm u SAD-u imenujući Milorada Dodika kao uzrokom tih sigurnosnih prijetnji i veza sa Rusijom.

“Prilikom razgovora sa senatorkom Jeanne Shaheen primijetio sam da ona posebnu pažnju posvećuje nama i razumije probleme u Bosni i Hercegovini koja je i na saslušanju jasno istakla da je očuvanje sigurnosti top prioritet kada imamo separatističke snage i da treba pojačati snage EUFOR-a.

Skrenula je pažnju da većina političkih lidera nisu zainteresovani za EU put zbog vlastitih interesa i strahova.

U diskusiji je naglašena potreba za novom generacijom političkih lidera kao odgovor na zastoj.

Govorila je o potrebi sankcionisanja dodatnih osoba na što je Escobar potvrdno odgovorio”, izjavio je Irfan Čengić.

Čengić je naglasio da pravi put za našu domovinu ne mogu biti antizapadne politike, već snažnije lobiranje na zapadu za interese Bosne i Hercegovine i demokratskih snaga u BiH.

U posjeti Washingtonu su i zastupnica SDP-a Lana Prlić, zastupnici SDA Adisa Kokić Hinović i Jasmin Musić te zastupnica HDZ-a Suzana Krišto.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.