Irfan Čengić veoma oštro prema visokom predstavniku: “Christian Schmidt nije govorio istinu, sada je veća mogućnost blokade imenovanja Vlade FBiH”

Delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić (SDP) komentarisao je formiranje nove federalne vlade ističući kako će proces imenovanja vjerovatno još potrajati.

Danas je 13 delegata iz Kluba Bošnjaka Doma naroda Federacije BiH zvanično predložilo Refika Lendu (SDA) na poziciju predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH što je komentirao delegat SDP-a.

“Vrlo je jasno da potpredsjednika iz reda Bošnjaka mogu predložiti samo stranke SDA i DF i vjerujem da će se on i izabrati.

Da nismo, da smo čekali 30 dana moglo bi se govoriti o nekim drugim opcijama, ali vrlo je jasno da će potpredsjednik iz reda srpskog naroda dolaziti od SDP-a,

predsjednik FBiH iz HDZ-a i Lendo iz SDA nakon čega oni imaju obavezu da predlože mandatara i Vladu FBiH, a dva potpredsjednika da daju saglasnost”, objasnio je Čengić.

Smatra kako je Schmidt još više pomogao blokiranje procesa u Federaciji bez obzira na njegove prethodne tvrdnje.

“Na žalost mislim da će se još jednom pokazati da Schmidt kada je govorio o deblokiranju formiranja vlasti, on nije govorio istinu.

On je samo deblokirao izbor predsjednika i potpredsjednika Federacija, a i dalje je ostala veća mogućnost da se blokira izbor vlade FBiH.

Ili će Lendo dati saglasnost ili ćemo ostati bez parlamentarne većine ili će Schmidt da mijenja nešto kako bi se i bez SDP-a, bez HDZ-a i bez SDA formira vlada ukoliko jedan potpredsjednik daje saglasnost”, istakao je Čengić.

Smatra da će proces imenovanja nove Vlade Federacije BiH trajati narednih mjesec ili dva te da postoji mogućnost intervencije visokog predstavnika – prenosi Klix.

Inače, Čengić se danas oglasio i na svom zvaničnom Facebooku istakavši kako je polaganjem zakletve preuzeo dužnost delegata u Domu naroda Paralementa FBiH.

“Velika je čast sa 30 godina biti u prilici da imam iskustvo služenja građanima u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Prioritet u mom djelovanju je da Dom naroda u ovom mandatu ne bude “groblje zakona” te da se poštuje Ustav, odnosno da se svi zakoni nađu na dnevnom redu u roku od 45 dana od dana usvajanja u Predstavničkom domu.

Ovo je prilika da samo još jednim glasanjem usvojimo povećanje invalidnina, koje čeka samo potvrdu na Domu naroda. Od toga neću odustati.

okusiran ću biti na realizaciju naše socijaldemokratske agende, realizaciju prioriteta za otvaranje pregovora sa EU i potpisani sporazumom stranaka koje će činiti vlast”, naveo je između ostalog Čengić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.