Ispovijest iz Berna, da li je ovo ovako? “Pričaju mi – lako je tebi u Švicarskoj, ali ovo je istina običnog čovjeka tamo.”

Ispovijest iz Švicarske privukla je veliku pažnju na društvenim mrežama.

Švicarska važi za jednu od najboljih država za život, ne samo u Evropi, već i u svijetu.

Ipak, ne bi bila to što jeste da nije skupa.

Srbin Milan V. već godinama živi u Bernu, gdje radi kao grafički dizajner za platu koja iznosi 6.000 franaka. S obzirom da je je često dobijao komentare tipa “tebi je lako, živiš u Švicarskoj”, odlučio je da otkrije koliko zaista košta život u ovoj zemlji.

“Plata od oko 6.000 franaka zvuči super, ali to je bruto iznos. Kada se odbije porez, ostane oko 4.700 franaka na računu. Najveća stavka je stan. Kirija u Švicarskoj je sve samo ne jeftina, ali se i dalje više isplati nego da posedujete nekretninu, verovali ili ne, pošto su porezi na imovinu enormni (naravno, ukoliko niste multimilioner pa to možete finansijski da izdržite)”, objašnjava Milan.

S obzirom na to da je najam za stan u centru grada izrazito skup, odlučio se na život u predgrađu, prenosi Blic.

– Kirija za jednoiposoban stan je 1.500 franaka, što znači, da mi ostaje 3.200. Cijena hrane u supermarketima je veća nego u Srbiji, a o restoranima da ne pričam. Trudim se da što više spremam hranu kod kuće, kako bih uštedio novac, s obzirom da bih vrlo brzo bankrotirao da se hranim napolju.

Na hranu mjesečno potrošim oko 600 franaka (i to jer često kupujem namirnice na akciji), što znači da mi ostaje 2.600. Cijene interneta i za mobilni telefon se razlikuju od paketa do paketa, mene to skupa košta 160 eura, nakon čega mi ostaje 2.440.

Na komunalije ide još oko 450 franaka, nakon čega grubo ostajem na oko 2.000. Uz to, u Švicarskoj je obavezno i zdravstveno osiguranje, koje ima nekoliko različitih paketa, pa birate u skladu sa potrebama i finansijskim mogućnostima.

Ja sam odabrao paket koji je malo bolji od najosnovnijeg, i to me košta 300 franaka mjesečno – piše Milan na svom profilu na društvenoj mreži TikTok.

Sa preostalih 1.700 franaka, Milan izdvaja još par troškova.

– Naravno, frizer je također stavka koja uzima finu cifru. Šišanje je oko 40 franaka, a s obzirom da se šišam dvaput mjesečno, to zadovoljstvo me košta 80 franaka. Uz to, na izlaske u kino, piće ili večeru s prijateljima mjesečno potrošim još 200-300 franaka, tako da mi na kraju mjeseca ostane otprilike oko 1.300 franaka u džepu. Srećom, mahom se vozim biciklom, pa nemam troškove za automobil – ističe Milan.

Ipak, uprkos velikim troškovima, ističe da je Švicarska i dalje odlično mjesto za život.

– Postoji mogućnost poslovnog napretka u svakom pogledu, a samim tim i većih primanja. Uz to, veliki broj kompanija isplaćuje i punu 13. platu. Pored toga, zemlja je izvanredno uređena, sve je jasno precizirano, zakon se poštuje, i nećete naići na nepredviđene i neprijatne situacije ukoliko poštujete sistem koji savršeno funkcioniše – kaže Milan.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.