in ,

Ivica Dačić poručuje: “Ne mogu da kažu da je RS stvorena genocidom, oni su pokušali da ponize Srbiju”

Ivica Dačić o presudi Ratku Mladiću, ali i najavama tužbi sa Kosova

Ivica Dačić o presudi Ratku Mladiću, ali i najavama tužbi sa Kosova.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić ocijenio ja da su najave Kosova da će tužiti Srbiju za genocid “smiješne” i poručio da su “Srbi dva put u prošlom vijeku doživjeli genocid, a veliko etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj”.

“Da su imali pravnog osnova, oni bi to pitanje odavno pokrenuli”, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da su pred Srbijom teški dani jer postoji “kondenzovan pritisak” sa različitih strana, koji je “otvoreno počeo na posljednjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN”.

“Oni su pokušali da ponize Srbiju. Jasno je da su nezadovoljni jer general Mladić nije presuđen za genocid u još šest opština, jer ne mogu da kažu da je Republika Srpska stvorena genocidom, da je stavljena tačka na njenu državnost i da ne mogu da se otcijepe”, rekao je Dačić – prenosi N1.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao je drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Uz suprotno mišljenje sudije Nyambe, potvrđena je prvostpena doživotna kazna zatvora, a Mladić će ostati u pritvoru do određivanje zemlje u kojoj će služiti kaznu.

Mirsad Hadžikadić uputio otvoreno pismo građanima Bosne i Hercegovine: “Vrijeme je”

Milorad Dodik se u Banja Luci pravdao građanima: “SNSD imao hendikep na prošlim izborima zato što je bila zabrana okupljanja”