Ivica Dačić se opasno obrušio na Nenada Čanka: “Išao da podstiče sukobe, trebalo mu je zabraniti ulazak u Crnu Goru”

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić optužio je lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka da je otišao na Cetinje u vrijeme ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija “s namjerom da podstiče sukobe i nasilje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi”.

Dačić je kazao da je Čanak za to „dobio pare“ od crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

„Nije on tamo došao kao navijač, već da podstiče nasilje prema SPC. Šta on podržava, da treba da se zabrani mitropolitu i patrijarhu da dođu u manastir na Cetinju? On kao i Milo Đukanović, može da preživi samo na incidentima. Čanak je sramota za srpski narod, dobro da se nije prihvatio nekih rekvizita kad je bio na Cetinju“, rekao je Dačić za Prvu televiziju.

On je naveo i da nije tražio od srpskih vlasti da uhapse Čanka već da to urade vlasti u Podgorici zbog kako je rekao, „rušenja ustavnog poretka Crne Gore“.

„Čanak je opasnost za Crnu Goru, šta traži on tamo? Sjećate se koliko su Srba vratili sa granice, a on je tamo otišao s namjerom da podstiče sukobe. Zato sam rekao da bi bilo dobro da su i njega stavili na spisak ljudi koji su nepoželjni u Crnoj Gori“, rekao je predsjednik Skupštine Srbije.

Govoreći o incidentima povodom ustoličenja mitropolita Joanikija, Dačić je ocijenio da je riječ o „plašenju crnogorskom naroda i građana Crne Gore nekom remetilačkom ulogom Srbije“.

„U normalno vrijeme ustoličenje mitropolita ili vladika bilo bi radostan dan“, rekao je Dačić.

On je istakao da je Srbija ima dobre odnose sa Crnom Gorom i da je s njom u bratstvu i zajedništvu.

Dačić je poručio i da vladajuća većina u Crnoj Gori treba da shvati koga ima za protivnika.

Mitropolit Joanikije ustoličen je jučer u Cetinjskom manastiru, gdje je sa patrijarhom Porfirijem došao helikopterom pošto su demonstranti prethodno blokirali prilaze gradu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.