Iz ambasade Rusije u BiH žestoko reagovali nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta

Povodom odluke visokog predstavnika Christian Schmidta da obustavi primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a oglasili su se iz ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

“Potvrđujemo principijelni stav Ruske Federacije da se njemački državljanin Christian Schmidt bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH”, navodi se.

S tim u vezi istakli su da Schmidt nema ovlaštenja u smislu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH te da su sve njegove odluke nelegitimne.

“Obraćamo se partnerima iz Upravnog odbora PIC-a sa zahtjevom da ponište takozvanu odluku Christiana Schmidta od 12. aprila ove godine. Ukoliko pojedini članovi UO PIC-a nastave popuštati samovolji Christiana Schmidta, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u Bosni i Hercegovini pasti na predstavnike međunarodne zajednice”, istakli su.

Ruska ambasada poziva sve političke snage u BiH da pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja, kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutarpolitičkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja.

“Samo to, u sadašnjoj komplikovanoj situaciji, može stvoriti uslove za osiguranje stabilnosti i bezbjednosti u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je iz ruske ambasade.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.