in ,

Iz Ambasade SAD u BiH jasno i glasno poručili: “Nijedan entitet nema budućnost izvan Bosne i Hercegovine!”

“Nećemo špekulisati o navodnim izjavama stranog državnika”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH, vezano za saznanja da je predsjednik Slovenije Borut Pahor pitao članove Predsjedništva da li je moguć miran razlaz u BiH

“Nećemo špekulisati o navodnim izjavama stranog državnika”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH, vezano za saznanja da je predsjednik Slovenije Borut Pahor pitao članove Predsjedništva da li je moguć miran razlaz u BiH.

Istakli su da je stav Sjedinjenih Američkih Država po ovom pitanju dobro poznat i ostaje nepromijenjen.

“Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo.”

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta.

Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istakli su iz Ambasade SAD.

Pojašnjavaju da je primarni cilj secesionističke retorike udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga.

“Oni su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH”, poručili su iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

Vrlo zanimjiva prva odluka nove gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić: Službena limuzina koju je kupio Abdulah Skaka ide na prodaju…

Jako sumnjive okolnosti: Ko je pratio Draška Stanivukovića dok je išao na grob ubijenog Slaviše Krunića