Iz Ambasade SAD u BiH jasno poručuju: Jedini pravni način da se riješe pitanja provođenja presuda Evropskog suda je kroz ustavne amandmane

Iz Ambadase SAD u Sarajevu prokomentirali su za “Avaz” Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je i jučer aktuelizirao Hrvatski narodni sabor. Sjedinjene Države su uvijek podržavale koalicione partnere i stranačke lidere da pregovaraju u dobroj namjeri, izgrade konsenzus i naprave kompromise neophodne za usvajanje reformi potrebnih za jačanje bh. demokratije, rast njene ekonomije, jačanje vladavine prava, suzbijanje korupcije i otvoranje vrata za integraciju zemlje u evroatlantske institucije.

Istovremeno, kao i druge članice međunarodne zajednice, Sjedinjene Države snažno podržavaju zakonsku regulativu o izbornom integritetu koja vraća vjeru građana BiH u demokratiju, osiguravajući da se svi glasački listići pošteno zbrajaju i koja obuhvata dugogodišnje preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) i drugih uglednih međunarodnih organizacije.

Građani BiH ne žele i ne zaslužuju zakonska rješenja koja dodatno učvršćuju koruptivne prakse ili usmjeravaju bh. demokratiju dalje ka oligarhiji.

Što se tiče presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), naš stav ostaje isti: jedini pravni način da se riješe pitanja provođenja presuda ECHR-a u vezi sa Predsjedništvom je kroz ustavne amandmane.

Pozdravljamo iskrene napore svih političkih lidera da pregovaraju o ustavnim promjenama neophodnim za rješavanje odluka ECHR-a koje se odnose na Predsjedništvo, kao i svih drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali ne postoji pravna prečica za postizanje ovog cilja.

Ako su stranački lideri istinski posvećeni euroatlantskim integracijama, uključujući otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom, onda im ne bi trebalo biti teško da pronađu rješenja koja zadovoljavaju evropske standarde.

Sve manje od toga bilo bi kontraproduktivno i još gore za građana BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.