Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini naglašavaju da su zaprepašteni: “Sramotno je da se porodicama žrtava ne dozvoljava ulazak na mjesto zločina”

Povodom obilježavanja 27. godišnjice zločina u Kravicama kod Bratunca oglasili su se iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Naglasili su kako su zaprepašteni odlukama lokalnih vlasti da zabrane ulazak porodicama žrtava u ovaj kompleks.

Između ostalog, iz Ambasade SAD-a je naglašeno kako lideri BiH na svim nivoima imaju duboku odgovornost da odaju počast svim civilnim žrtvama.

Ipak, naglašavaju kako odluka načelnika Rankića ne mijenja presude sudova.

“Odluka ne mijenja fundamentalnu činjenicu da se u julu 1995. godine u i oko Srebrenice dogodio genocid, uključujući i Kravicu, ali ometa izglede za pomirenje što je neophodno svim ljudima u BiH da žive mirne i prosperitetne živote kakve i zaslužuju”, zaključuju iz Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjećamo, prodice žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici obišli su danas i druga mjesta masovnog stradanja Bošnjaka na području istočne Bosne.

Jedno od mjesta koje su posjetili bila je i zgrada Osnovnog suda u Srebrenici gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast ubijenima.

Nakon toga, majke Srebrenice i drugi građani stigli su pred zemljoradničku zadrugu Kravice u Bratuncu gdje je tokom jednog dana ubijeno 1.316 Bošnjaka uglavnom iz Srebrenice – javio je Klix.

To su potvrdile i presude Haškog tribunala i Suda Bosne i Hercegovine, a snimci zločina nad civilima obišli su svijet.

Majkama i ove godine nije omogućen ulazak u prostorije zadruge te su i ovaj put cvijeće položile ispred kapija ovog objekta.

“Ovdje je ubijeno 1.316 osoba. Ubili su za jedan dan 1.316 života. Ovdje je ubijen moj sin i našla sam jednu kost. Istočna Bosna je puna fašista. Oni koji su činili genocid, ubijali bebe”, rekla je predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.