Iz američkog State Departmenta se oglasili o visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Sjedinjene Američke Države ga u potpunosti podržavaju”

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price osvrnuo se na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a te su pozdravili produženje mandata misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, naglašeno je kako Sjedinjene Američke Države odobravaju produženje misije ALTHEA.

“Misija je ukorijenjena u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Operacija EUFOR-a ALTHEA i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”, naveli su i State Departmenta.

Također, osvrnuli su se i na rad visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i korištenje bonskih ovlasti sve dok se Agenda 5+2 ne završi i dok BiH ne bude nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da riješi dugotrajne probleme podjele vlasti i suprotstavi se bilo kakvim antidejtonskim aktima. Visoki predstavnik zaslužuje punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku”, poručili su.

“Građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokratije”

Na kraju, iz State Departmenta su komentirali i rezultate Općih izbora.

“Sjedinjene Američke Države čestitaju građanima BiH na ostvarivanju prava tokom Općih izbora i ohrabruju novoizabrane lidere da što prije formiraju vlast na svim nivoima.

Građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokratije, jačanju demokratskih institucija, suzbijanju korupcije i pružanju ekonomskih prilika za sve ljude”, zaključili su iz State Departmenta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.