Iz američkog State Departmenta su vrlo žustro reagovali zbog dešavanja u NSRS: “Prkošenje Ustavnom sudu ugrožava ne samo vladavinu prava već i stabilnost”

Sjedinjene Američke Države osudile su u četvrtak glasanje zastupnika u Narodnoj skupštini RS da suspendiraju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, rekavši da taj potez potkopava Daytonski mirovni sporazum.

Novi zakon, odobren u utorak, krši Ustav Bosne i Hercegovine i u suprotnosti je s Daytonskim mirovnim sporazumom, rekao je u izjavi glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Naveli su da ovakva odluka Narodne skupštine Republike Srpske ugrožava vladavinu prava i strabilnost u zemlji te predstavlja “opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji”.

“Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ove sedmice zakon kojim se poništavaju nadležnosti Ustavnog suda u entitetu.

Ovaj zakon krši Ustav Bosne i Hercegovine i protivan je Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Prkošenje Ustavnom sudu ugrožava ne samo vladavinu prava već i stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine.

U kombinaciji sa antidejtonskom retorikom nekih lidera Republike Srpske, zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji”, navodi se u saopćenju na stranici State Departmenta.

“Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Nastavit ćemo smatrati pojedince uključene u aktivnosti koje su u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom odgovornim za njihove postupke”, dodaje se.

EU: Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i moraju se poštovati

Povodom glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasnogovornik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku izjavio je da je “autoritet i integritet Ustavnog suda BiH kao najvišeg sudskog organa Bosne i Hercegovine neupitan.”

Njegove odluke, koje su konačne i obavezujuće u cijeloj zemlji, moraju se poštovati, navodi se.

“Narodna skupština Republike Srpske nema nadležnost da odlučuje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Stoga je glasanje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj bez pravnog osnova”, smatra EU.

“Glasanje predstavlja jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU.

Prekid saradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU je za žaljenje i potpuno je u suprotnosti sa željama i interesima svih građana BiH. EU dosljedno pokazuje da je lojalan partner Bosni i Hercegovini s nedvosmislenom opredjeljenošću prema zemlji i njenoj perspektivi pristupanja EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj državi”, poručili su iz Brisela.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.