Iz Delegacije Evropske unije javno odbrusili Miloradu Dodiku: “Huškački i pogrdni komentari narušavaju stabilnost i povjerenje među građanima”

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini odbacila je kao neosnovane tvrdnje i optužbe na račun EUFOR-a da ove snage provode “nejednak tretman svih u državi”.

Iz Delegacije su naveli kako je jasan mandat EUFOR-a: osigurati sigurno i bezbjedno okruženje koje štiti sve bh. građane.

“EUFOR u potpunosti djeluje u skladu s dodijeljenim mandatom. Svaki pokušaj podrivanja prisustva EUFOR-a u BiH bio bi suprotan interesima bh. građana. Štaviše, time se neće umanjiti odlučnost EU da podrži BiH u očuvanju stabilnosti u zemlji”, poručili su iz Delegacija EU u BiH.

Poručeno je i da je potpuno neprimjeren komentar člana Predsjedništva BiH Dodika o potencijalnom upućivanju njemačkih trupa u okviru EUFOR-a.

Šef delegacije i specijalni predstavnik EU-a Johann Sattler ističe da se sa “podsjećanjem na nacizam iz Drugog svjetskog rata u formi kritike odluke Njemačke da investira u dodatne odbrambene kapacitete, kao rezultat agresije Rusije, te učestvuje u EUFOR-u otišlo još i niže u istupima. Mora se prestati s ovakvim utrkivanjem u niskim potezima”.

Upravo je ovakvo ponašanje jedan od razloga zašto je EUFOR i dalje neophodan, istakli su iz Delegacije.

“Aktuelna politika RS-a kojom se podrivaju državne institucije i nadležnosti izaziva strah i nepovjerenje među građanima u zemlji. Jučerašnji huškački i pogrdni komentari narušavaju stabilnost i povjerenje među građanima”, stoji na kraju reakcije Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, Dodik je jučer, reagujući na najave člana Bundestaga Adisa Ahmetovića u Pressingu na N1 kako je moguć povratak njemačkih trupa u BiH, kazao kako njemački vojnici nisu dobrodošli u BiH.

Dodik je još kazao da “ista ona Njemačka koja je 1941. godine poslala Nijemce, koji su asistirali Ustašama da pobiju milion ljudi na ovim prostorima, sada najavljuje da će ovdje doći njihove oružane snage”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.