Iz Delegacije Evropske unije odgovorili na prozivke zbog Bosne i Hercegovine: Nijedna stranka nije isključena iz pregovora o izbornoj reformi

Povodom jučerašnjeg početka nove runde pregovora o izbornoj reformi, njemačka europarlamentarka Viola von Cramon je upozorila da je isključivanje građanskih stranaka iz pregovora put u dalje podjele, na što je ured Europske Unije u BiH reagovao kazavši da nije istina da su te stranke isključene iz bilo kakvih pregovora.

“Bosna zaslužuje najviše europske standarde za pitanja svoje demokratije i parlamenta. Građanske stranke su ključne kako bi se osiguralo da se ovi standardi i sprovedu a Europska služba za vanjske poslove će poštovati njihovo mišljenje tokom reformskog procesa. Bilo koji oblik isključenja tih stranaka vodi samo ka daljim etničkom podjelama”, napisala je jučer von Cramon na svom Twitteru.

Na to je reagovala EU Delegacija rano jutros, kazavži da niko nije isključen iz pregovora.

“Sve političke stranke predstavljene u bh. parlamentu su bile i još uvijek su pozvane da učestvuju u ustavnoj i izbornoj reformi u BiH. Poziv strankama je ponovljen i tokom jučerašnjeg sastanka. Što se tiče neumskih pregovora, neke stranke su se odlučile da ne učestvuju u njima. Reći da su isključene iz istih nije istina”, kazali su iz delegacije – prenio je N1.

Jučer je u Sarajevo stigla direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst koja će u narednih nekoliko dana zajedno sa novoizabranim američkim predsjednikom Michaelom Murphyjem pokušati dići do dogovora o izbornoj i ustavnoj reformi zajedno sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka u BiH.

Američki ambasador će od sada obavljati ulogu specijalnog američkog predstavnika za izbornu reformu u BiH nakon što je dosadašnji predstavnik Matthew Palmer imenovan za Zamjenika misije u Londonu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.