Iz Delegacije Evropske unije otvoreno upozoravaju: Bosna i Hercegovina rizikuje da propusti investiciju od preko 2 milijarde KM

U novembru 2023. godine Evropska Komisija je usvojila sasvim novi instrument namijenjen za približavanje zemalja Zapadnog Balkana standardima Evropske unije. S razlogom je nazvan ‘Planom rasta’ (The Growth Plan) i osmišljen je tako da ubrzava reforme i direktno doprinosi životima građana. Sa sobom nosi i priliku za ostvarenje vrtoglavih iznosa za svaku od zemalja Zapadnog Balkana. Trenutno Bosna i Hercegovina je jedina od šest zemalja koja nije finalizirala ključni preduslov. Rok je bio – do danas. Ovim povodom, za N1 su se oglasili i iz Delegacije Evropske unije u BiH, ističući svoja očekivanja.

Plan rasta za Zapadni Balkan je prilika da Bosna i Hercegovina dobije preko 2 milijarde KM u zamjenu za konkretne reforme koje će stvoriti uslove za snažniji ekonomski rast, uključujući funkcionalnije institucije, snažniju vladavinu prava i bolju poslovnu klimu.

Pored ulaganja i reformi, Plan rasta otvara mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu za veći pristup evropskom jedinstvenom tržištu od preko 450 miliona potrošača, kao i da uspostavi zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu.

“Trenutno je Bosna i Hercegovina jedini partner EU-a na Zapadnom Balkanu koji nije finalizirao svoju Reformsku agendu, što je ključni preduslov za učešće u Planu rasta.

U toku su i ostvaruje se napredak u intenzivnim pregovorima između EU i Bosne i Hercegovine.

EU je posvećena principu da svi njeni partneri sa Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, trebaju učestvovati u Planu rasta.

Ipak, vremena je malo i domaće institucije su dužne finalizirati Reformsku agendu do kraja aprila, jer u suprotnom rizikuju da propuste investiciju od preko 2 milijarde KM, kao i prateće reforme usmjerene na rast”, naveli su iz Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Šta je posrijedi?

Podsjetimo, krajem novembra je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo ad hoc tijelo za izradu plana reformi za provedbu plana rasta za Zapadni Balkan.

Tijelom rukovodi predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, potom ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ministar saobraćaja i komunikacija, te finansija i trezora. U sklopu tijela djeluje i direktorica Direkcije za evropske integracije i direktor Direkcije za ekonomsko planiranje, kao i predstavnici entitetskih vlada.

Umjesto usaglašavanja – danas od predsjedavajuće stiže upozorenje za članove.

“Mi danas do 12 sati imamo rok i ja sam se time bavila jutros i kasno sinoć.

Mi ćemo se izjasniti najkasnije u ponedjeljak ili možda danas kasno. Sve ono što je usaglašeno poslat ćemo Europskoj komisiji kroz konsolidirani izvještaj.

Ja sam poslala pismo svim članicama i članovima ad hoc povjerenstva za implementaciju novog EU plana rasta za zemlje Zapadnog Balkana i upozorila ih.

Ustavna struktura BiH je takva da svatko ima pravo, kada su u pitanju njegove nadležnosti, da se izjasni i dostavi određene primjedbe”, saopštila je danas Krišto.

U principu, nedostaju još odgovori institucija iz Republike Srpske.

Nadležni ministri iz ovog entiteta se po ovom pitanju danas, na ključni dan za proces, nisu oglašavali.

Ranije je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac, putem društvenih mreža saopštio da je za RS sporno što evropski prijedlog nije usklađen s Dejtonskim sporazumom.

“Kada je u pitanju Mapa rasta, koju na zajedničkom nivou definišemo uz punu vidljivost RS i FBiH, nismo saglasni sa određenim ambicioznim stavovima EU, koji nisu u skladu sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH”, naveo je Košarac.

Da li će BiH odlučiti da obavi ono što susjedi već jesu i krene u pravcu ostvarenja koristi za građane, u svega nekoliko dana koliko je preostalo, ostaje da se vidi.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.