Iz Demokratske fronte upozoravaju javnost zbog Čovića i Dodika: “SNSD i HDZ BiH imaju podršku Rusije u blokadi izbornog procesa”

Demokratska fronta (DF) oglasila se saopćenjem povodom jučerašnjih najava člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, o tome kako će blokirati održavanje Općih izbora 2022. godine.

Na taj način SNSD, odnosno Milorad Dodik, izrekao je stavove koji su domaćoj javnosti poznati već neko vrijeme, a dolaze od lidera HDZ-a BiH, Dragana Čovića.

Iako Dodik i Čović, makar u javnosti, daju različite razloge zbog kojih je moguće neodržavanje izbora naredne godine, činjenica je da se HDZ i SNSD nepobitno slažu i po ovom pitanju.

Povodom toga, iz DF-a ističu kako SNSD i HDZ u svojim najvama imaju političku podršku Rusije.

– Demokratska fronta smatra da su združene najave HDZ-a i SNSD-a o blokadi izbornog procesa udar na ustavni poredak i pokušaj suspendiranja jednog od osnovnih prava građana, da na slobodnim i demokratskim izborima biraju svoje predstavnike u vlasti.

HDZ i SNSD imaju mogućnost da iskoriste svoje pravo da se na sljedećim izborima ne verificiraju kao političke stranke zainteresovane za demokratski proces biranja vlasti, ali nemaju pravo da sabotiraju pomenuti proces.

Smatramo da najava opstrukcije izbora od strane HDZ-a i SNSD-a ima političku podršku Rusije, čije je miješanje u izborni proces demokratskih zemalja od ranije poznato i domaćoj i svjetskoj javnosti. Želimo vjerovati da zvanični Zagreb ne stoji iza pomenutih najava, navode iz DF-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.