Iz Elektroprivrede BiH se oglasili: “Rudnici nisu ostvarili planirano, struja će poskupjeti samo za pojedine privrednike”

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) su ponovo poručili da će samo za pojedine privrednike struja poskupjeti do 20 posto te su obrazložili zašto će se to desiti. Uvjeravaju da struja neće poskupjeti domaćinstvima.

Savjetnik generalnog direktora ovog preduzeća Džemal Borovina je napomenuo da je tržište električne energije liberalizovano 2016. godine te da su cijene u proteklom periodu, kako je rekao, oscilovale od 30 do 300 eura.

Ukazao je kojim će kupcima, a to se prije svega odnosi na privredne subjekte, poskupjeti struja do 20 posto. Prema njegovim riječima, to se odnosi na one koji se još nisu očitovali, tj. potpisali ugovor s EP BiH. Oni koji su to ranije učinili će kupovati struju po tržišnoj cijeni. Pozvao je na što skorije potpisivanje ugovora te očekuje da će nedoumice biti otklonjene.

Borovina ne misli da će se desiti da ijedan kupac ne potpiše ugovor. Također očekuje i to da EP HZHB neće povećavati cijenu struje iznad 20 posto, tj. da će poštivati odluku entitetske vlade. Potcrtao je da domaćinstvima neće biti povećana cijena.

Odgovorio je na pitanje na osnovu čega se utvrđuje sadržaj ugovora koji se nudi kupcima.

“Ponuda se kreira na osnovu stanja na tržištu, dijagrama potrošnje i na osnovu onoga što nalaže zakon. Ugovor će se sklapati na osnovu potreba za električnom energijom”, kazao je Borovina.

“Rudnici nisu ostvarili planirano”

Izvršni direktor EP BiH Samir Selimović se osvrnuo na poslovanje ovog preduzeća u prošloj godini te je istakao da rudnici nisu ostvarili planove.

Naveo je da je EP BiH ispunila plan poslovanja za prošlu godinu te da je ispunjeno za sedam posto više u odnosu na godinu ranije. Kao razlog za to je naveo povoljnu hidrološku situaciju koja je pogodovala proizvodnji struje u hidroelektranama. Ukazao je na to da termoelektrane nisu ispunile plan.

“Najviše u proizvodnji je podbacio Rudnik Kreka – 544.675 tona manje uglja je isporučeno”, dodaje.

Kako je kazao, do 31. decembra prošle godine na zalihama je bilo 99.576 tona uglja, što je manje za 327.424 tone. Naveo je da su 2021. bili prinuđeni kupovati ugalj iz rudnika koji nisu u koncernu EP BiH, jer nije bilo dovoljno ovog energenta u rudnicima iz ovog koncerna. Tvrdi da se po tom pitanju postupilo po preporuci Federalnog ministarstva industrije, rudarstva i energetike.

Selimović uvjerava da se radi na povećanju proizvodnje uglja u njihovim rudnicima. Očekuje da će početi veća isporuka uglja iz rudnika koncerna EP BiH. Upitan da li su predviđene sankcije za rudnike zbog toga što nisu realizovali planove, odgovorio je da sankcije nisu predviđene.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.