Iz Evropske komisije poručili šta očekuju od BiH i Srbije po pitanja sankcija Rusiji…

U toku je konferencija za medije Evropske komisije o trenutnim događajima u Evropu uslijed ruske invazije na Ukrajinu. Bilo je riječi o sankcijama za Rusiju, a iz EK su odgovorili i na pitanje reportera N1 o stavu EK prema činjenici da BiH i Srbija jedine nisu izrekle sankcije Rusiji od zemalja zapadnog Balkana.

Jedno od pitanja bilo je da li će se raditi na tome da se zabrani rad Sputnjika i sličnih medija koji i dalje djeluju u Srbiji?

“Što se tiče vašeg drugog pitanja, dopustite mi da istaknem da trenutno radimo na praktičnim modalitetima kako osigurati da se ova odluka provede. Očigledno radi se o odluci koja se odnosi na teritoriju EU“, kazali su.

BiH i Srbija jedine nisu uvele sankcije Rusije, kakav je stav EK po tome?

“Samo bih vas uputila na izjave HRVP-a od jučer o sastanku gdje je objašnjeno da će se pažljivo pratiti pozicije zemalja kandidata kada se radi o vanjskoj politici EU.

Predsjednik je jasno istakao da se ovdje radi o prekretnici. Ono što je izloženo riziku jeste stabilnost Evrope i međunarodnog poretka i mira. Predsjednik Putin je imao izbor i odlučio je da ponovo uvede rat u Evropu.

Naša prednost i snaga je u našem jedinstvu, zato su EU i partneri poduzeli snažne mjere kao podršku Ukrajini i sankcije protiv Rusije. Isto će učiniti i prema Bjelorusiji, zemlje kandidati kao što su Srbija od njih se očekuje da se pridruže odlukama EU kada su u pitanju sigurnosna pitanja“, istakli su i dodali:

“Očekujemo od svih zemalja koje žele imati bliže odnose sa EU, da prate stav po pitanju sankcija“.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.