Iz HDZ-a oštro isprozivali Ramu Isaka: Odlučio se za priču o centralizaciji MUP-a i oduzimanju nadležnosti

Klub HDZ-a u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine osvrnuo se na izjave federalnog ministra Rame Isaka te su mu poručili kako bi trebao prestati da se bavi pitanjima nadležnosti. Kako su naglasili, očekuje se da se federalni ministar bavi poslovima iz njegove nadležnosti.

“Javnost i institucije u Federaciji BiH očekuju da se federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak bavi poslovima pripadajućih nadležnosti i povede računa o stanju sigurnosti u Federaciji BiH, umjesto čestih politiziranja izjava dužnosnika Republike Srpske i najnovijih pokušaja oduzimanja ustavnih nadležnosti kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

Potvrdio je to i njegov skandalozan istup pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji je uslijedio nakon akcije SIPA-e i MUP-a KS izvedene uz potporu FBI, DEA i Europola, a u kojoj je zbog organiziranog kriminala i povezanosti s narko kartelima uhićeno više od 20 osoba”, saopćili su.

Naglasili su kako se Isak odlučio na priču o centralizaciji MUP-a.

“Među njima su i v.d. direktora Federalne uprave policije Vahidin Munjić te prvi čovjek specijalne policije u Federaciji BiH Mustafa Selmanović.

Umjesto preuzimanja odgovornosti, Isak se odlučio pričom u centraliziranju MUP-a i oduzimanju ustavnih nadležnosti federalnim jedinicama,

skrenuti pozornost s hapšenja prvog čovjeka FUP-a te niza istaknutih policijskih čelnika u Federaciji BiH, uz nastavljanje prakse otimanja Hrvatima pozicije direktora FUP-a.

Takvim trošenjem dragocjenog vremena i energije na politizaciju, izostaje posveta istragama u nizu slučajeva ozbiljnog narušavanja stanja sigurnosti u Federaciji BiH na koje nema njegovih reakcija kao ministra.

Otimanje pozicija u Federalnom MUP-u Hrvatima i ignorisanje sigurnosnih izazova u Federaciji BiH neprihvatljivo je, posebno u ovom vremenu.

Podsjećamo ga da je njegov posao brinuti se o stanju sigurnosti u Federaciji BiH, zaštiti Ustav i poštovati zakone ali i voditi računa o ustavom propisanoj nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u i na čelnim pozicijama.

Pozivamo ga da prestane izbjegavati odgovornost zbog povezanosti čelnih ljudi Federalnog MUP-a koje je sam predlagao,

s najtežim oblicima kriminala, odustane od oduzimanja ustavnih nadležnosti kantonima i ignoriranja govora mržnje te da se pozabavi brojnim i očiglednim primjerima ugrožavanja sigurnosti u entitetu koji se zove Federacija BiH”, poručili su izaslanici HDZ BiH u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.