Iz Naše stranke, NiP-a i SDP-a se oglasili o odluci koju je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt

Povodom odluke Schmidta reagovali su iz Naše stranke, NiP-a i SDP-a. Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković pozdravio je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona.

-Pozdravljam odluku visokog predstavnika. Zaštita izbornog integriteta važan je proces za demokratiju u našoj zemlji. Da napokon odlučuju glasači, a ne brojači – naveo je Konaković.

Povodom odluke Schmidta reagovala je i Naša stranka.

-Pozdravljamo odluku visokog predstavnika koja se odnosi na tehničke izmjene Izbornog zakona a tiču se uvođenja skenera, identifikacije birača i videonadzora. To će doprinijeti poštenijem izbornom procesu za koji se borimo.

Podsjećamo da ni Naša stranka niti iko od stranaka Trojke nije imao problem s tim da izmjene u istom obliku u kojem su nametnute usvoji, ali za to nije bilo volje kod drugih stranaka – naveli su i dodali:

-Smatramo da svako protivljenje ovim izmjenama govori samo o namjerama onih koji se protive jer na taj način pokazuju da se služe neregularnostima tokom izbornog procesa kako bi sebi nezakonito priskrbili političku moć.

Ovom odlukom tako stižemo do vlasti koja je izabrana a ne ukradena. Osigurano je da rezultati izbora napokon odražavaju stvarnu volju birača!

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema.

Jedan od temeljnih demokratskih principa, kako navode, jeste da građani biraju i mogu biti birani na ravnopravnim osnovama, bez intervencija i manipulacija njihovom voljom.

-Nažalost, malverzacijama i zloupotrebama izbornog procesa i falsifikovanju volje glasača smo svjedočili na svim izborima, u sve većem intenzitetu iz izbornog ciklusa u izborni ciklus.

Iako ostaje žaljenje što paket integriteta nije usvojen od strane domaćih aktera, uvođenje savremenih tehnologija je ipak značajan iskorak koji se mora pozdraviti.

U pregovorima oko izmjena izbornog zakona BiH, SDP BiH i stranke Trojke su nastupale posvećeno i iskreno, nudeći rješenja i tražeći kompromis.

Tako ćemo nastaviti da djelujemo i u svim daljim procesima – naveli su i dodali:

-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak, te da zajedno radimo na svim drugim pitanjima, čije rješavanje je nužno za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Sigurni smo da će uvođenje izbornih tehnologija vratiti povjerenje građana u izborni proces.

Presudno je važno je da nastavkom zajedničkog rada na kreiranju sigurnog, stabilnog i razvijenog društva, činitelji političkog poretka vrate povjerenje građana u domaće političke strukture.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.