Iz NATO-a čestitali Oružanim snagama Bosne i Hercegovine na “historijskom dostignuću” i najvišoj mogućoj ocjeni

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha čestitala je Oružanim snagama Bosne i Hercegovine na najvišoj mogućoj ocjeni koju su pripadnici OS BiH dobili tokom vježbe na Manjači.

“Čestitam OS BiH na ocjeni “Odlično”, najvišoj mogućoj ocjeni!

Ovo je historijsko dostignuće i prekretnica za sve vojnike, vođe, osoblje za vježbu i logistiku, kao i međunarodne evaluatore”, objavljeno je je zvaničnom Twitter nalogu NATO Štaba Sarajevo.

“NATO je ponosan što služi s vama, kao podrška vašoj misiji da osigurate siguran, bezbjedan i prosperitetniji region”, dodala je brigadna generalica Pamela McGaha.

Podsjećamo, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić obavjestio je danas građane BiH da je Bataljonska borbena grupa lake pješadije sinoć završila svoju provjeru i da je ocijenjena ocjenom odličan. Pored ove jedinice, vršena je reocjena i dva voda – vojne policije i za uništavanje NUS-a.

“Postoje četiri ocjene – odlično, vrlo dobro, dobro i neuspješno, a ocjenjuje se pet područja – priprema, operacija, podrška, komunikaciono-informacioni sistemi i administracija.

Zvanično vam mogu reći da je Bataljonska borbena grupa u tri ocijenjena s odlično i dva sa vrlo dobar. Konačna ocjena je odličan.

Vod vojne policije je samo na jednom području ocijenjen sa vrlo dobar, ostalo odličan, a vod NUS-a na svim područjima sa odličan. Pokazalo se da je čovjek ključni faktor”, rekao je Podžić.

Kroz ova područja naši vojnici prošli preko 2.100 zadataka pred ocjenjivačima NATO saveza i partnerskih zemalja. Ocijenjeno je 118 pripadnika OSBiH.

Na poligonu Manjača kod Banjaluke održana je vojna vježba ocjenjivanja borbene grupe lake pješadije nakon koje su pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pokazali da su potpuno spremni za učešće u vojnim misijama u svijetu po NATO standardima.

Vježba je počela u ponedjeljak, a kako je bilo najavljeno, tokom pet dana trajanja biće izvršeno ocjenjivanje (NEL-2) po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima – javlja N1.

FOTO: Oružane snage BiH

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.