Iz OHR-a odgovorili na optužbe iz Narodne skupštine RS i uputili jasnu poruku

Nakon ponoći je počela i završila 12. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je usvojen Nacrt izbornog zakona, koji sada treba proći brojne procedure da bi bio na snazi. Iz OHR-a su prokomentirali epilog Narodne skupštine Republike Srpske koja je usvojila Nacrt izbornog zakona, ali i prokomentirali rok koji je predsjednik ovog entiteta, Milorad Dodik, dao da se ponište izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

“Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore kako bi građani mogli biti sigurni da njihovi glasovi vrijede.

Ovdje se radi o interesu građana ove zemlje jer oni imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde.

Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje.

Još uvijek postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju”, kazali su u odgovoru za N1.

Potom su dodali:

“Visoki predstavnik podsjeća da su 18. oktobra prošle godine, već tada manje od godinu dana prije izbora, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u svojoj izjavi pozvali organe vlasti da osiguraju

da se lokalni izbori 2024. godine održe uz poboljšanu transparentnost i integritet tako što će usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona u skladu s međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i pozitivnim primjerima iz prakse koji se odnose na demokratske izbore,

kao što su jasno i više puta preporučili iz Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a, GRECO-a i Venecijanske komisije Vijeća Evrope.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su naglasili da bi „građani trebali imati povjerenja u izborne sisteme, u dosljednu primjenu proceduralnih zaštitnih mehanizama, kao i u tajnost glasanja“.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.