Iz OHR-a poručili Draganu: “U vezi sa pismom gospodina Čovića, visoki predstavnik podsjeća da se inicijative za izmjenu Ustava mogu provoditi samo u skladu sa propisanim procedurama”

Ured visokog predstavnika (OHR)-a oglasio se nakon što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jučer najavio da će osobno podržati ukoliko bh. Hrvati krenu putem upostave trećeg entiteta.

Podsjetimo, Milanović je komentirao izjave o “reorganizaciji Bosne i Hercegovine” i “trećem entitetu”. Kazao je kako je “ozbiljna stvar ono što Hrvatski narodni sabor najavljuje”.

“Hrvati će na kraju ići na institucionalno povezivanje i praktički treći entitet. To piše u dokumentima. Ljudi su za to spremni i to neće proći bez tenzija”, rekao je Milanović, te dodao:

“Ne bih volio da ode u tom pravcu. Bude li na kraju otišli u tom pravcu, ja ću ih podržati”.

Inače, Milanovićevi istupi su reakcija na najave “reorganizacije BiH” koje je u pismu zapadnim diplomatama spomenuto lider HDZ-a BiH i saveznik Milorada Dodika, proruskog separatističkog lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, protestirajući zbog raspisivanja Općih izbora u BiH 02. oktobra ove godine.

“S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s izvanrednoga zasjedanja te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH”, navodi se, uz ostalo, u prijetećem Čovićevu pismu zapadnim diplomatima.

U odgovoru koje je portal Radiosarajevo.ba dobio iz OHR-a u vezi ovim stavovima se navodi:

“U vezi sa pismom gospodina Čovića, visoki predstavnik podsjeća da se inicijative za izmjenu Ustava mogu provoditi samo u skladu sa propisanim ustavnim procedurama i uz pun angažman svih zainteresiranih strana. Opći okvirni sporazum za mir mora se poštovati u svakom trenutku.”

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a BiH i nevladine organizacije HNS Dragan Čović uputio je pismo brojnim međunarodnim zvaničnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog odluke Centralne izborne komisije o raspisivanju Općih izbora bez nužne Izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

Kako ističe u pismu, zabrinutost je tim veća ako se uzme u obzir da je Ustavni sud BiH neustavne odredbe Izbornog zakona o izboru izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH stavio izvan pravne snage, a da pregovori o izmjenama Izbornog zakona i ograničenih ustavnih reformi nisu ostvareni unatoč naporima hrvatske strane, te da ne postoje tehničke i pravne pretpostavke za održavanje i implementaciju izbornih rezultata.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.