IZ OHR-a poslali jasnu poruku: Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak, Inzko će poduzeti korake!

Posljednje Vijesti

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je početkom februara uputio pismo rukovodstvu Narodne skupštine RS i predsjednicima svih klubova u NSRS u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Inzko je zatražio oduzimanje povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

“Vama i NSRS dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine”, naveo je tada Inzko u pismu predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću.

Međutim, Narodna skupština RS nije ispoštovala ovaj rok. Na posljednjoj sjednici NSRS našla se i tačka koja tretira Inzkovo pismo, ali poslanici o njoj nisu raspravaljali, te je nastavak sjednice zakazana za maj.

“Visoki predstavnik prati sve aktivnosti političkih subjekata kao i institucija u vezi sa svojim zahtjevom da se pravomoćno presuđenim ratnim zločincima oduzmu odlikovanja koja im je dodijelila Narodna skupština RS. Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak, u korist građana Bosne i Hercegovine i u funkciji pomirenja, poduzet će sljedeće neophodne korake”, kazali su za portal N1 iz OHR-a na upit o tome koje će korake poduzeti Inzko nakon što nije ispoštovan rok.

U Inzkovom pismu se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada NS RS-a. Navedene povelje dodijelio je Organizacioni odbor, kao ad hok tijelo, koje su činili svi dosadašnji predsjednici NS, rukovodstvo Devetog saziva i šefovi klubova poslanika tog saziva.

Leave your vote