Iz OHR-a su poslali jasne i nedvosmislene poruke: “Što se tiče državne imovine, čeka se na provođenje presuda Ustavnog suda, rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona u Parlamentu BiH”

Nakon špekulacija u vezi državne vojne imovine koje su se pojavile u javnosti oglasili su se iz OHR-a.

Uputili su vrlo jasno i nedvosmislenu poruku javnosti.

Kako kažu – činjenica je da su pitanja državne i vojne imovine i dalje uslovi definirani u Programu 5+2. Stoga, navode, OHR ostaje angažovan na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja.

“U pogledu nepokretne vojne imovine koja će ubuduće služiti za potrebe odbrane (‘perspektivna vojna imovina’), doneseni su svi pravni akti potrebni za postizanje ovog cilja, a lokacije ove vojne imovine moraju biti direktno uknjižene kao vlasništvo države BiH”, napisali su.

Ovo je, dodali su, hitan zadatak za novoizabrane vlasti u BiH.

“Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenje presuda Ustavnog suda. Rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentu BiH.

OHR nastavlja pažljivo pratiti razvoj situacije i planira se u vezi s ovim pitanjem angažirati sa predstavnicima svih nivoa vlasti nakon njihovog formiranja”, stoji u njihovom saopštenju objavljenom na zvaničnom Twitter nalogu.

Inače, visoki predstavnik Christian Schmidt prisustvovao je u petak “Velikom školskom času” u Spomen-parku “Šumarice” pored Kragujevca u Srbiji, koji se održava u znak sjećanja na žrtve masovnog strijeljanja koje su izvršili pripadnici oružanih snaga nacističke Njemačke 1941. godine.

“Poklanjamo se ovim žrtvama u tišini, ali poruka sa ovog mjesta je gromoglasna:

Nikad više! Posebno sjećanje na stotine učenika koji su ovdje ubijeni podsjeća nas na našu dužnost da nasljednicima ostavimo bolji svijet.

Raditi na uspostavljanju mira i sigurnog i prosperitetnog okruženja za nove generacije zadatak je koji nikada ne prestaje.

Suočavanje sa prošlošću, priznavanje žrtava, ali istovremeno gledanje u budućnost – najbolji je način da se takvi zločini nikada ne ponove,” rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.