Iz pokreta Za nove generacije se ponovo oglasili, poručuju: “Ako je izbor Zlatka Miletića razlog da nas odstrane iz Osmorke, ponosni smo na to”

U centrali SDP-a u Sarajevu danas će biti održan sastanak stranaka koje čine tzv Osmorku na federalnom nivou. Uoči te sjednice oglasili su se iz pokreta Za nove generacije (ZNG), s obzirom da su iz SDP-a jučer poručili da ta stranka više ne čini dio koalicije.

SDP je svoje nezadovoljstvo zbog loše politike i pregovaračkog procesa pri izboru delegata u državni Dom naroda uglavnom ispoljio ka ZNG-u, SBiH i NES-u. Ipak, najviše kritika su uputili ZNG-u.

Stoga iz ovog pokreta danas poručuju da ukoliko budu isključeni iz Osmorke zbog izbora Zlatka Miletića u Dom naroda, da su ponosni na to.

“Tragom kolektivnog medijskog plasiranja informacija, uglavnom od osoba koje nisu sudjelovale u bilo kakvim pregovorima, a posebno u dogovorima oko izbora delegata za Dom naroda, pokret “Za nove generacije” je odlučio da vrlo kratko i precizno demantira navedene dezinformacije.

Kao prvo, predstavnik ZNG-a u Domu naroda iz reda Hrvata u Kantonu Sarajevo nije izabran glasovima SDP-a. Naime, naš kandidat, koji je ujedno osvojio i najveći broj glasova u ovome klubu na izborima i koji je već ranije četiri godine predstavljao sarajevske Hrvate u Domu naroda FBiH dobio je 3 glasa, od čega je samo jedan glas došao iz redova SDP-a.

Prosta računica kaže da i bez toga glasa, kandidat ZNG-a bi osvojio mandat ili bar žrijebanje za isti”, naglasili su iz pokreta.

Nadalje poručuju da nije bilo nikakvog dogovora da će za državni Dom naroda biti podržan SDP-ov kandidat.

“Da je postojao takav dogovor, pokret Za nove generacije bi se, kao svaki put do sada, držao toga. Dapače, pojedini čelnici SDP-a su i ranije plasirali tu informaciju predstavnicima drugih partnera u Osmorci, ali su je i demantovali pred svjedocima.

Postojao je dogovor da Osmorka mora imati zajedničkoga delegata u državnom Domu naroda. Na tome je upravo insistirao pokret Za nove generacije, posebno nakon situacije u kojoj nijedan državni ili federalni ministar koji dolazi iz redova Osmorke ne može biti Hrvat”, istakli su iz ZNG-a.

Na kraju poručuju da je kandidatura Zlatka Miletića bila najavljena partnerima iz Osmorke na vrijeme.

“Očekivali smo zvanične pregovore oko toga, no do njih nije nikada došlo. U svakom slučaju rukovođeni iskustvom izbora delegata u manjem entitetu i nekim drugim kantonima, odlučili smo u potpunosti preuzeti kontrolu ovoga procesa, te zajedno sa našim partnerom na državnom nivou NES-om obezbijediti da iz Osmorke prođe najbolji kandidat – gospodin Zlatko Miletić.

Na taj način, ponovili smo situaciju od prije 4 godine kada smo se izborili, u malo drugačijoj konstalaciji, da gospodin Miletić bude jedini glas građanskih stranaka u Klubu Hrvata državnog Doma naroda. I bio je glasan i bio je pravedan”, poručili su iz ZNG-a.

Kažu da su sigurni da će biti takav i u naredne četiri godine i da je ovim potezom Osmorka dobila najboljeg od najboljih za ostvarivanje zadatih ciljeva Osmorke.

“Ako je to grijeh našega Pokreta i ako je to razlog da SDP predloži naše odstranjivanje iz Osmorke, i ako to naši koalicioni partneri prihvate – mi ćemo biti ponosni zbog toga”, zaključili su.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.