Iz RS optuživali Lagumdžiju da ne poštuje zakone, Schmidta da se obraća lično, a Cvijanović je sve to radila

Da Bosna i Hercegovina nema nikakvu usaglašenu vanjsku politiku i nije neka tajna. Sve se radi na osnovu inicijative pojedinaca, a BiH izgleda vrlo neozbiljno kada se vanjska politika u Ujedinjenim nacijama mijenja u skladu s tim ko je predsjedavajući Predsjedništva BiH. Tako smo jučer svjedočili da na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović iznosi vlastite stavove, odnosno stavove vrha RS, bez saglasnosti ostalih članova Predsjedništva, a licemjerno ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžiju optužuje da je bez saglasnosti Predsjedništva BiH progurao Rezoluciju o Srebrenici – piše Avaz.

Miješanje u nadležnosti

Ona je sinoć optužila Zlatka Lagumdžiju da se miješa u nadležnosti Predsjedništva BiH.

-Nije bilo dogovora oko teksta Rezolucije o Srebrenici. To je u suprotnosti sa zakonom. Namjere oko rezolucije je sve osim benigna. Zvaničnici RS traže da se sva pitanja riješe kroz demokratske institucije – rekla je.

Nakon toga je pokušala ići sa spinom da se Kristijan Šmit obraća u ličnom svojstvu, a ne u svojstvu visokog predstavnika. Ipak, brzo je ambasador SAD pri UN-a Robert Vud (Wood) nju “ugasio” i poručio da se jasno navodi da se Šmit obraća u svojstvu visokog predstavnika, kako i piše u najavi.

Tako se na kraju ispostavilo da jedina koja se obraćala u ličnom svojstvu, a ne svojstvu funkcije koju obnaša, bila je Željka Cvijanović.

Nije sve sinoć stalo sa izjavama Željke Cvijanović, pa je u istom tempu nastavio danas i Milorad Dodik, braneći svoju najbližu saradnicu.

On je kazao da je bilo važno da se na sjednici kaže da nije bilo stava Predsjedništva BiH o Rezoluciji o Srebrenici i da se po tom pitanju sve „radi na privatnoj osnovi“.

Nakon toga je kazao da je Cvijanović inicirala sjednicu Predsjedništva BiH i da se pokazalo da nema stava, što se vidjelo i na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Bez saglasnosti

On je ocijenio da je Cvijanović “veoma autoritativno iznijela stavove koji su bili objektivni i uopšte nisu bili samo stavovi RS, nego su pokazali kako treba u BiH situacija da se rješava.”

Ipak, jasno je da u ovoj rečenici nema apsolutno nikakvih činjenica i da sa izjavama Cvijanović nisu saglasni niti predsjedavajući Denis Bećirović, niti član Željko Komšić.

Dodik je dodao da to nije bilo upereno protiv drugih u BiH, kao što se moglo vidjeti prije svega od Lagumdžije, a onda i kod Kristijana Šmita.

-Vidjelo se da oni pokušavaju da legalizuju nešto što nije legalizovano – rekao je Dodik, te tvrdi da “nema odluke o imenovanju Šmita”.

Također, Dodik je kazao da je Lagumdžija iznosio stavove jednog naroda, a upravo je to ono što je Željka Cvijanović radila.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.