Iz SDA se obratili javnosti nakon odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta: “Tužioci koji izbjegavaju svoje zakonske obaveze moraju biti uklonjeni sa funkcija”

Stranka demokratske akcije je reagovala nakon odluke Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da stavi van snage zakone kojima je Narodna Skupština Republike Srpske proglasila nevažećim odluke Ustavnog suda BiH na teritoriji ovog entiteta.

“Odluke Schmidta da stavi van snage zakone kojima je NSRS-a proglasila nevažećim odluke Ustavnog suda BiH na teritoriji ovog entiteta i time izvršila napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, te ukinula obavezu objavljivanja odluka Visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a, potrebna su, ali ne i dovoljna mjera”, poručili su iz SDA.

Istakli su da je dosadašnja praksa pokazala da bez rigoroznog sankcionisanja i smjena odgovornih pojedinaca napadi na ustavni poredak BiH neće prestati.

“Naprotiv, blage reakcije OHR-a i ostatka međunarodne zajednice samo su dodatno ohrabrivale Dodika da nastavi sa secesionističkom politikom i arogantnim vrijeđanjem države BiH, Bošnjaka, OHR-a, Tužilaštva, zapadnih ambasadora…”, naveli su.

Dodali su da pozitivnim smatraju i odluku Visokog predstavnika kojom je izmijenjen Krivični zakon BiH i Tužilaštvu BiH olakšano krivično gonjenje osoba koje vrše napad na ustavni poredak BiH.

“Međutim, Tužilaštvo BiH je i do sada imalo osnova da procesuira ova krivična djela, kao i krivično djelo negiranje genocida, ali su izbjegli da rade svoj posao. Ukoliko se s takvom praksom nastavi, tužioci koji izbjegavaju svoje zakonske obaveze moraju biti uklonjeni sa funkcija”, zaključili su.

Reagovao je i Zlatko Miletić.

Zlatko Miletić o odlukama Schmidta: Veliko su razočarenje, nedopustivo i sramno

Nakon što se javnosti danas obratio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, reagovao je i delegat u Domu naroda BiH Zlatko Miletić.

“Her Schmidt, da neki političar, nosilac javne funkcije u SR Njemačkoj opsuje holokaust, ne da bi bio ‘smijenjen’, satrali bi ga.

Ove dvije odluke u kontekstu minimiziranja posljedica rušenja ustavnog poretka u BiH su nažalost za mene nedovoljne, veliko su razočarenje i predstavljaju samo produžetak agonije svih naroda i građana u BiH. Nedopustivo i sramno”, kazao je.

Miletić je predstavio svoj “plan B”.

“Svi koji ovo čitaju, nosioci bilo koje funkcije u BiH, Federaciji BIH, Republici Srpskoj, Distriktu Brčko, kantonu iz bilo kog naroda, bilo koje političke partije, koji obnašaju bilo koju funkciju, bilo iz vlasti ili opozicije, da znate,

iskoristit ću sve što znam i umijem, da za bilo koga, za koga uočim ili pretpostavim da je ovom banditu, ‘baji’ iz RS ili bilo kom drugom neprijatelju BiH,

a ima ih raznih i iz drugih naroda, pomogao na bilo koji način (politički, finansijski, pravno i sl.), učiniti ću sve da vas razotkrijem i učinim politički odgovornim jer i vi onda kao i oni koji ruše BiH, zaslužujete svaki prezir.

Naravno ovo se odnosi i na predstavnike “međunarodne zajednice” šta god to značilo”, kazao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.