Iz SDA stigao odgovor za Gabriela Escobara: “Zabrinjavajuće to što stavove Islamske zajednice BiH stavljate pod posebnu pažnju”

Stranka demokratske akcije (SDA) komentirala je izjavu izaslanika State Departmenta Gabriela Escobara te su poručili kako su neprilične i zabrinjavajuće, naročito u kontekstu komentiranja stavova Islamske zajednice BiH o izmjenama izbornog zakona.

U saopćenju za javnost, iz SDA su poručili kako Islamska zajednica ima pravo zauzeti stav.

Ističu da je zabrinjavajuće to što se stavovi Islamske zajednice u BiH očigledno stavljaju pod posebnu pažnju

“Kao i druge vjerske zajednice, Islamska zajednica u BiH ima pravo zauzimati stavove o pitanjima koja su predmet općeg društvenog interesa.

Zabrinjavajuće je što se stavovi Islamske zajednice u BiH očigledno stavljaju pod posebnu pažnju, što potvrđuju i komentari Gabriela Escobara koji je ustvrdio da su kritike IZ na račun nametnutih izmjena ‘pogrešna procjena'”, poručili su iz ove stranke.

Također, osvrnuli su se i na ranije stavove Escobara kada je riječ o organizacijama i institucijama koje komentiraju izborni zakon.

“Podsjećamo da su brojne političke i druge organizacije, kako u BiH, tako i van granica naše zemlje, iznijele kritičke ocjene u vezi s navedenim, ali im nije posvećena posebna pažnja, niti negativni komentari specijalnog izaslanika State Departmenta.

Na koncu, ocjenu da su Schmidtove odluke jednostrane i donesene u korist samo hrvatskog političkog faktora i HDZ-a, iznijela je i Vlada Hrvatske, ali im Escobar nije reagovao, jer se očigledno primjenjuju različiti aršini”, ističu iz SDA.

Poručili su i da zabrinjava momenata kada Escobar daje ovakvu izjavu.

“Zabrinjava što Escobarova ocjena dolazi u vrijeme dok svjedočimo snažnom angažmanu dijela međunarodne zajednice na unošenju podjela unutar bošnjačkog i ukupnog probosanskog političkog bića, a isti taj dio međunarodne zajednice se ne bavi onima koji blokiraju institucije i usporavaju euroatlantski put BiH, ili ih čak nagrađuje kao u slučaju HDZ-a”, saopćili su iz SDA.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.