Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije formiran Dom naroda Parlamenta FBiH.

“Time se želi stvoriti privid da je riječ o završenoj stvari kako bi se pri izboru preostalih u Klub Bošnjaka eventualno neko od aktera pokolebao i priklonio Osmorci.

To se, međutim, neće desiti. SDA će sa partnerima imati većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH, a posljedično i u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH”, poručili su iz SDA.

Kako dalje navode, preuranjeni sporazum, “koji je po priznanju potpisnika pisan u centrali HDZ-a, protivan je volji građana”.

“Njegov prevashodni cilj je da se iz vlasti izbaci blok SDA i DF koji je dobio uvjerljivo najveću podršku glasača. To će za posljedicu imati svođenje volje probosanski orijentiranih birača kojih ima tri četvrtine, na polovinu vlasti u FBiH”, stoji u reakciji SDA.

Dalje se ističe da, sudeći prema najavama, Osmorka i HDZ vlast na državnom nivou namjeravaju praviti sa SNSD-om.

“Time bi se dalje nastavilo slabljenje probosanskog elementa, koji bi na državnom nivou bio sveden na jednu trećinu tzv. bošnjačke kvote, iako probosanske stranke u državnom parlamentu imaju 60 posto ruku.

SDP mora spriječiti ovakav katastrofalan scenarij i izbjeći da napravi historijsku grešku. SDP ima priliku da u dogovoru sa opozicijom iz entiteta RS i Pokretom za državu izabere dva delegata u Domu naroda PSBiH i formira državnu vlast bez SNSD-a.

Time bi pokazao da se nije poveo za voljom dijela ostrašćenih lokalnih političara s kojima čini Osmorku, a kojima je jedini cilj da se dočepaju vlasti, već da je riječ o odgovornoj državotvornoj stranci”, navodi SDA.

U tome će SDP, kako navode, imati punu podršku SDA.

“Ukoliko umjesto toga izabere da SNSD-u pokloni četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH, uvede ga u vlast i njemu i HDZ-u da u ruke sve mehanizme blokade države, a dominatni probosanski blok svede na tzv. bošnjačku kvotu od 33 posto, SDP će snositi historijsku odgovornost za posljedice koje u takvom scenariju neminovno slijede.

Time će definitvno pokazati da im je nekoliko fotelja veći interes od interesa države”, zaključuje se u saopćenju SDA.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.