Iz SDA upućuju vrlo oštre kritike nakon sastanka održanog u Banja Luci: “Milorad Dodik preko servilnog Elmedina Konakovića ponizio državu”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) reagovali su na posjetu Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Banja Luci gdje se sastao sa predsjednikom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

“Uključivanje entiteta u vođenje vanjske politike na način na koji je to sastankom u Banja Luci sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom učinio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, djelovanje je izvan Ustava i zakona.

Vanjska politika je isključiva ustavna nadležnost države Bosne i Hercegovine i entiteti, odnosno njihovi zvaničnici, nemaju nikakve ovlasti u tom pogledu.

Omogućavanjem predsjedniku jednog bh. entiteta da mimo Ustava i zakona učestvuje ne samo u kreiranju vanjske politike, nego i u kadroviranju u Ministarstvu vanjskih poslova, Konaković je ponizio državne institucije, a posebno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine”, istakli su iz SDA.

Istakli su i to da je Konaković olako prešao preko nekoliko činjenica koje je Dodik uradio.

“Pri tome je olako prešao preko činjenice da je riječ o entitetskom čelniku koji je odlikovao Putina, organizovao neustavnu milititarističku paradu zajedno za ruskim paravojnim organizacijama, i koji svakodnevno nasrće na državu Bosnu i Hercegovinu.

Iako je Konaković imao namjeru da sastanak u javnosti predstavi kao susret dva stranačka predsjednika, Dodik je jasno stavio do znanja da je riječ o sastanku predsjednik entiteta RS sa ministrom vanjskih poslova.

Tome svjedoče njegove izjave, mjesto održavanja sastanka i sam protokol.

Dakle, nije to bio sastanak dva stranačka čelnika, već susret kojim je Dodik preko servilnog Konakovića ponizio državu i njene institucije”, naglasili su.

Podsjetimo, Konaković je jučer održao sastanak s Dodikom u Banjaluci s kojim je razgovarao o brojnim temama.

Nakon sastanka je poručeno da će ovakvi sastanci biti češći te da su korisni u svakom smislu.

“Vanjski poslovi nisu stranačka, lična stvar to je pitanje odnosa Bosne i Hercegovine.

Želim da koordinišemo te aktivnosti. Nisam znao da su napravljene jedninacionalne ambasade. To mi ni kao čovjeku uhu ne godi”, naglasio je jučer Konaković.

S aspekta rasterećenja odnosa ministar Konaković značajnim smatra posjete državama regiona, a kaže razgovara se o tome sa predstavnicima Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.