Iz SDA žustro odbrusili: “Trojka vrijeđa inteligenciju građana”

Povodom današnjeg zajedničkog saopćenja stranaka Trojke u vezi izbora Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine oglasili si se iz Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

“Nakon što su svjesno pogazili Ustav i sve relevantne propise kako bi HDZ-u isporučili sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, stranke Trojke pokušavaju lako provjerljivim neistinama skrenuti pažnju sa te činjenice i sakriti se od opravdanih kritika ogorčene javnosti”, stoji u saopćenju.

Smatraju da izbor Vukoje predstavlja pravno nasilje.

“Povezivanje izbora sudije Ustavnog suda BiH sa potpuno drugačijim procesom izbora sudija u Ustavni sud FBiH i pri tome iznošenje niza neistina samo potvrđuje da Trojka nema nijedan valjan argument kojim bi opravdala brutalno pravno-političko nasilje koje su proveli za potrebe imenovanja HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud BiH”, navodi se.

Dodaju da Trojka ignoriše činjenice da su različite ovlasti i nadležnosti državnog i entitetskih ustavnih sudova, te da je potpuno različit proces izbora sudija.

“Osim toga, Trojka je, nabrajajući izabrane kandidate, svjesno propustila spomenuti i bivšeg SDP-ovog ministra koji je u prošlom mandatu izabran za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH”, saopćeno je.

U nastavku ističu da Trojka vrijeđa inteligenciju građana.

“Tvrdnjama da je prvorangirani kandidat i da nije blizak HDZ-u BiH, Trojka ne samo da ne može sakriti činjenicu da je Vukoja ‘prvorangiran’ zahvaljujući glasovima zastupnika HDZ-a i Naroda i pravde, te da je bio kandidat HDZ-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, već time vrijeđaju inteligenciju građana pred kojima pokušavaju opravdati svoj postupak”, navodi se.

Napominju da umjesto laži i jeftinih spinova Trojka treba objasniti javnosti zašto su na insistiranje HDZ-a pristali na, kako tvrde, nezakonit izbor Vukoje u Ustavni sud BiH, dodajući da je to navodno priznao zastupnik Naše stranke Damir Nikšić.

VEZANI TEKST: Oglasili se iz “Trojke” i oštro su odgovorili na prozivke: “SDA i DF su isto radili, imali prijedloga koliko i sudija”

“Također bi konačno trebali objasniti zašto su HDZ-u isporučili JP Autoceste FBiH, Fond za zaštitu okoliša, upravu Razvojne banke FBiH i FERK, te šta još planiraju isporučiti toj stranci u zamjenu za pozicije u vlasti na državnom i entitetskom nivou”, zaključuju iz SDA.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.