Iz SDA žustro reagovali na opasnu izjavu iz Srbije: “Prijetnje neće ugroziti BiH, a naročito osobe kakva je Aleksandar Vulin”

Na današnju izjavu srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina kako je Šefik Džaferović dželat BiH i mira, reagovali su iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U izjavi koju potpisuje državni zastupnik Nermin Mandra kaže se kako izjava Aleksandra Vulina o dovođenju u pitanje postojanja Bosne i Hercegovine, nije ništa drugo nego prijetnja novom agresijom na Bosnu i Hercegovinu.

“Izostanak reakcije predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na prijetnje ministra unutrašnjih poslova upućene Bosni i Hercegovini potvrda je da Vulinove izjave nisu samo njegov lični stav već reflektuju odnos zvaničnog Beograda prema Bosni i Hercegovini, a naročito prema bošnjačkom narodu. Upravo su političari zbog kojih Vulin prijeti Bosni i Hercegovini, odgovorni za narušavanje dejtonskog poretka na kojeg se srbijanski ministar poziva. Blokada funkcionisanja državnih institucija, zbog zabrane negiranja genocida i slavljenja zločinaca, predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kažu iz SDA.

Takav odnos neće dovesti u pitanje postojanje države Bosne i Hercegovine, dodaju, ali itekako dovodi u pitanje status odgovornih za opstrukcije i kršenje državnih zakona, pa čak i status entiteta RS koji postoji na osnovu Dejtonskog sporazuma.

“Prijetnje silom, blokade i opstrukcije mogu otežati život svih građana Bosne i Hercegovine i ugroziti mir u regionu, ali sasvim sigurno neće ugroziti postojanje Bosne i Hercegovine i njen teritorijalni integritet. To nije pošlo za rukom srbijanskom režimu iz 90-ih, a naročito neće karikaturalnim pojavama kakva je Vulin”, zaključuje Mandra u izjavi.

Vulin je danas reagovao na zahtjev Šefika Džaferovića da smijeni člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kazavši kako je “pokazao lice dželata BiH i mira, jer niko nije uradio više na destabilizaciji zemlje od njega”.

“Pokušaj oduzimanja prava Srbima u Republici Srpskoj da odlučuju sami o sebi i da imaju svoje izabrane predstavnike je potez koji dovodi u pitanje samo postojanje BiH i ugrožava mir u cijelom regionu”, kazao je Vulin.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.