Iz SDP-a, NS-a i NiP-a se oglasili: “U slučaju nastavka neustavnih blokada očekujemo da visoki predstavnik u skladu sa svojom obavezom omogući parlamentarnoj većini da realizuje svoje ustavno pravo uspostave Vlade FBiH”

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka podržavaju sve inicijative usmjerene ka zaštiti stabilnosti i pravnog poretka u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, saopćeno je iz ovih stanaka.

Podsjećaju da je obaveza visokog predstavnika u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma štićenje pravnog poretka i poduzimanje mjera na sprečavanju njegovog urušavanja.

“Javno proklamovane namjere dijela stranaka parlamentarne manjine u entitetu FBiH da blokiraju uspostavu vlasti opasan su presedan.

Ustavom FBiH određeno je pravo parlamentarne većine da formira vlast, što je praksa u svim demokratskim društvima. Ističemo da stranke koje zagovaraju blokade i nastavak disfunkcionalnosti FBiH direktno rade u interesu rušitelja Bosne i Hercegovine.

Svojim djelovanjem podržavaju tvrdnju secesionističkih snaga da je Federacija BiH nefunkcionalan dio države i ‘teret’ za razvoj drugog entiteta.

Sprečavanje formiranja vlasti u FBiH potiče dalju afirmaciju svih oblika neustavnog djelovanja, uključujući separatizam”, navodi se u saopćenju.

Stranke čiji dužnosnici prizivaju okretanje Rusiji i Istoku očito sve blagonaklonije gledaju na kreiranje atmosfere bezakonja i haosa, po uzoru na neke slične prakse na istoku, kažu iz Trojke.

“Najave nereda, pozivanje na nemire i nametanje vladavine sile umjesto vladavine prava očit je primjer razbojničkog mentaliteta kojim se te iste strukture namjeravaju služiti za opstanak na vlasti.

Takozvana događanja naroda su oprobani recept totalitarnih država, represivnih i diktatorskih režima.

Takve namjere moraju biti osujećene od strane svih činitelja pravnog poretka, a stabilnost i mir moraju biti zaštićeni.

Ako su neke stranke uspjele ‘stimulisati’ pojedine opozicione zastupnike da preko noći postanu politički prebjezi, to im ne daje za pravo da smatraju da su kupili volju cijelog jednog naroda.

Izborni rezultati su jasni, kao i parlamentarna većina.

Stoga, u slučaju nastavka neustavnih blokada očekujemo da visoki predstavnik u skladu sa svojom obavezom omogući parlamentarnoj većini da realizuje svoje ustavno pravo uspostave Vlade FBiH”, saopćeno je iz NIP-a, SDP-a i Naše stranke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.