Iz SDP-a su se oglasili o ispadu Harisa Zahiragića, u veoma oštrom tonu poručuju: “Diletant čiji je jedini cilj odbrana bračnog para Izetbegović”

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine saopćila je da oštro osuđuje govor mržnje zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Harisa Zahiragića i daje punu podršku Mirsadu Čamdžiću, potpredsjedniku Naše stranke.

“Iako nas ne čudi od koga dolazi ovaj govor mržnje, jer pomenutnom zastupniku nije prvi put da vrijeđa i etiketira svoje političke protivnike, očigledno je da je mlađahni političar sada zaista pretjerao”, navode iz SDP-a.

Dodali su da je upotrebiti izraz “bali.a”, isti onaj izraz koji je u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu korišten kao pridjev za hiljade pobijenih nedužnih Bošnjaka, nečuveno je i prevazilazi sve civilizacijske vrijednosti koje se koriste u bh. politici.

“Očekivali smo se da će se Zahiragić izviniti Čamdžiću, ali umjesto toga, on je svojim pokušajem opravdanja svoje, kako on tvrdi, nespretne izjave, postigao potpuni kontraefekat i na taj način još jednom dokazao da se radi o klasičnom političkom diletantu, čiji je jedini politički cilj, ne odbrana SDA, nego odbrana bračnog para Izetbegović”, dodaju iz SDP-a.

Podsjetili su kako je nedavno novoimenovani potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović praktično politički linčovan zbog njegove izjave o tome kako je SDA bitnija džamija od države, što je od SDA i njenih botova vješto spinovano kao islamofobija.

“Iako je Stojanović ponovo pojasnio o čemu se radi i da to nije bilo upućeno Islamskoj zajednici u BiH, nego predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, IZ BiH i SDA su promptno optužili Stojanovića za islamofobiju.

Zanimljivo je da sada, iz samo njima poznatih razloga, šute, iako se radi o drastično većoj uvredi za sve Bošnjake”, naglasili su iz SDP-a.

Pozvali su SDA da se ogradi i javno osudi izjavu Harisa Zahiragića.

“Ili da prestanu stalno moralizirati o tome kako oni jedini imaju pravo odbrane Bošnjaka, jer ovakve izjave su daleko od toga”, zaključuje se u reakciji SDP-a.

Oglasili su se i iz Naše stranke

“Iz SDA, svjedoci smo odavno, očigledno ne prezaju da svoje političke protivnike karakteriziraju na krajnje opasan način koji može izroditi i fizičke napade i zločin. Najoštrije osuđujemo takve kvalifikacije i pozivamo nadležne da sankcionišu takav govor”, navode iz Naše stranke.

Dodaju da u potpunosti stoje iza Mirsada Čamdžića i zaštitit će ga na sve moguće načine, ne boje se i nastavljaju BiH voditi evropskim putem.

“Političare pozivamo da pokažu više odgovornosti u svojim javnim nastupima te da osude Zahiragićev govor mržnje pa makar bili i iz njegove stranke. Samo unisonom reakcijom svih političkih aktera možemo našu političku scenu učiniti civiliziranom i demokratskom”, navode iz Naše strake.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.