Iz State Departmenta jasno i nedvosmisleno o situaciji na Balkanu: “Ohrabrujemo regionalne lidere da tragaju za prilikama da umanje trgovinske barijere”

Iz State Departmenta su odgovorili na pitanje Glasa Amerike u vezi inicijative “Otvoreni Balkan”.

SAD svesrdno podržavaju napore na Zapadnom Balkanu da se produbi i ojača inkluzivna regionalna ekonomska integracija u skladu sa pravilima i standardima Evropske unije, izjavio je portparol State Departmenta, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše poziciju SAD kada je riječ o inicijativi “Otvoreni Balkan” s jedne i Berlinskog procesa s druge strane.

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija nastavljaju da rade na svojoj inicijativi “Otvoreni Balkan” koja do sada nije dobila podršku drugih balkanskih zemalja.

Premijer Kosova Aljbin Kurti otvoreno je kritikovao tu inicijativu, nazivajući je “inicijativom otvorenom za ruske interese”. Drugi kritičari tvrde da nema potrebe za njom, jer već postoji mehanizam za obimniju saradnju u regionu – takozvani Berlinski proces.

“Ohrabrujemo regionalne lidere da tragaju za prilikama da umanje trgovinske barijere, podignu ekonomsku konkurentnost i izgrade regionalno integrisane i otporne ekonomije, koje pružaju ono što je građanima neophodno”, dodaje se u odgovoru portparola State Departmenta, koji navodi da je “stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta – koje osigurava slobodno kretanje ljudi, robe i usluga – ključno za privlačenje investicija i podsticanje ekonomskog rasta”.

“Zapadni Balkan je region ogromnog neiskorištenog potencijala, oličen u viziji i naporima naroda koji tamo žive da postane uspješan i prosperitetan region, potpuno integrisan u Evropsku uniju”, zaključuje portparol State Departmenta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.