Iz strogo povjerljivih izvora bliskih NATO-u se saznaje: NATO građanima Bosne i Hercegovine garantuje mir i stabilnost, teško stečeni mir u BiH niko neće narušiti!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predsjedavao je sastankom ministara odbrane NATO-a u sjedištu Alijanse u Briselu gdje su se vodili razgovori o predstojećem summitu ovog saveza u Washingtonu, ali i o potrošnji na odbranu, proizvodnji municije i podršci Ukrajini te cilju NATO-a da potroši dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu.

FACE iz strogo povjerljivih izvora bliskih NATO-u saznaje, NATO će štititi BiH!

Sastanku čelnika NATO-a i ministara odbrane NATO-a prisustvovao je i FACE, koji je iz povjerljivih izvora saznao da NATO neće dopustiti stvaranje sigurnosnog vakuuma na području Bosne i Hercegovine, te da ova Alijansa ostaje posvećena osiguravanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Navedeno je da je zapadni Balkan regija od strateške važnosti i da je to region kojem je Alijansa u potpunosti posvećena.

Potcrtano je da su prijetnje secesijom zabrinjavajuće, te da postoji i maligna intervencija koja dolazi izvana i koja urušava demokratiju i eksploatiše interne ranjivosti.

Ključna poruka NATO-a jeste da je ovaj savez posvećen suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te da se neće tolerisati sigurnosni vakuum, kao ni ugrožavanje teško stečenog mira.

Potcrtano je da NATO podržava EU operaciju “Althea”, koja obezbjeđuje sigurnu sredinu, te da nema mjesta secesionističkoj retorici.

Neophodno je također da svi lideri u BiH budu predani napretku i da se dosadašnja retorika mora izmijeniti jer nije u duhu Dejtona.

Još jednom je pružena podrška Uredu visokog predstavnika za BiH i trudu prilikom postizanja reformi i EU integracija.

Inače, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je danas konferenciju za medije nakon sastanka ministara odbrane zemalja NATO-a te je govorio o rezultatima sastanka.

Između ostalog, Stoltenberg je ukazao na historijski napredak u povećanju ulaganja u odbranu.

Sastanak ministara odbrane NATO članica predstavlja svojevrsni uvod u veliki samit NATO-a koji je planiran za juli u Washingtonu, a na kojem će se govoriti o dugoročnim ciljevima Alijanse kao i saveznika pojedinačno.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.