Izbio veliki požar u Sarajevu, objavljene su najnovije informacije sa terena: Vatrogasci i dalje gase vatru na pijaci “Kvadrant” na Otoci, ali je stavljena pod kontrolu

Brojni pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo i dalje se nalaze na prostoru pijace “Kvadrant” u sarajevskom naselju Otoka gdje je u poslijepodnevnim satima izbio požar te se vrlo brzo proširio na prostor cijele pijace. U međuvremenu, u glavnom gradu BiH pala je i kiša što je značajno olakšalo posao vatrogascima koji su prethodno imali veliki problem pri gašenju vatre prvenstveno zbog snažnog vjetra.

Osim vatrogasaca, u gašenju požara pomogli su i okupljeni građani kao i uposlenici pijace koji su se u tom trenutku nalazili na mjestu požara.

Prema prvim informacijama, niko od uposlenika kao ni građana nije povrijeđen u ovom požaru.

Direktor KJKP Tržnice-pijace Sarajevo Jasmin Terović rekao je za Klix.ba da je požar zahvatio čitavu površinu otvorene pijace “Kvadrant” i da je nakon saniranja požara najbitnije pomoći ljudima kojima je prodaja na ovoj pijaci bila jedini izvor prihoda.

“Čim je došlo do požara naš sistem za dojavu je aktiviran i vatrogasci su izašli na teren.

Nažalost, požar se proširio na čitavu pijacu.

U kontaktu sam sa resornim ministarstvom odmah ćemo krenuti u iznalaženje rješenja i pružanja pomoći za ljude kojima je prodaja na pijaci bila jedini izvor prihoda.

Preduzeće će nekako i podnijeti štetu, sad nam je prioritet da pomognemo ljudima”, rekao je Terović.

Veliko požarište na otvorenoj pijaci Kvadrant na Otoci danas je posjetila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je tom prilikom obećala i pomoć vlasnicima boksova čija je imovina izgorjela.

“Ovo je velika tragedija u našem gradu danas kada je na Otoci izgorjelo preko 50 objekata koji su mnogim porodicama koje su ovdje okupljene značile jedini izvor prihoda”, rekla je.

Karić je zahvalila hrabrim sarajevskim vatrogascima koji su uspjeli ugasiti požar uloživši maksimalne napore da šteta bude što je moguće manja.

“Ovo je tužan i tragičan dan za naše Sarajevo. Jedina sreća je što nema ljudskih žrtava, što su svi živi i zdravi.

Ovo je velika šteta. Mnoge porodice su izgubile svoj jedini izvor prihoda.

Pozivam sve kolege sa svih nivoa vlasti da zajednički pronađemo način kako da pomognemo ovim ljudima.

Ja ću predložiti Gradskom vijeću Grada Sarajeva da izdvojimo određena sredstva kako bi pomogli porodicama kao finansijsku pomoć za saniranje štete nastale na njihovim poslovnim objektima.

To Sarajevo može uraditi i sigurno da će naići na podršku gradskih vijećnika.

Mi već sutra moramo vidjeti kako će ovi ljudi hraniti svoje porodice i kako će prikupiti novac.

Ovdje se ne radi samo o objektima već se radi i o velikim količinama robe koja je nepovratno izgorjela”, poručila je Karić.

Na mjestu požara je bili i premijer KS Nihad Uk i ministar komunalne privrede Almir Bečarević.

“Kanton Sarajevo će sigurno pomoći korisnicima i radnicima, vlasnicima ovih objekata, na način da će osigurati njihovu egzistenciju. Ona će biti neupitna sigurno.

To je jedan vid pomoći, s druge strane krenut ćemo da očistimo ovu lokaciju kada se izvrši uviđaj kako bi ponovo mogli uspostaviti pijacu i vratiti ljude da zarađuju svoj hljeb”, izjavio je Uk.

Bečarević je poručio da će se u naredna dva dana početi sa raščišćavanjem prostora i pronalasku rješenja kako bi se ljudima koji su ostali bez poslovnih objekata omogućila egzistencija.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.