Izbori u Srbiji: Premijerka Srbije Ana Brnabić se oglasila povodom glasača iz RS u Beogradu

Premijerka Srbije Ana Brnabić komentarisala je dolazak velikog broja vozila iz RS ispred Arene u Beogradu i usmeravanje birača iz RS gdje da glasaju, upitavši šta je tu nepravilnost ili nezakonito. Ona se oglasila na društvenoj mreži X, odnosno Twitter.

„Ljudi naši državljani, upisani u birački spisak (koji ne pokazuje odstupanje od prethodnih izbora), dolaze organizovano, glasaju na mjestima gdje opozicija ima 80 posto kontrolora i 5.600 međunarodnih posmatrača“, napisala je ona na Twitteru.

Dodala je da „niko ne može da glasa bez validnog dokumenta i ako nije u biračkom spisku“.

Podsjetimo, od jutros veliki broj vozila iz RS stigao je ispred Arene u Beogradu.

Kako javlja reporterka N1, u Areni se nalaze birački spiskovi, a nakon što ih dežurni pronađu, usmjeravaju ih dalje gdje treba da glasaju, odnosno na kojem biračkom mjestu.

Na pitanje zašto baš tu glasaju, a ne na mjestu svog prebivališta, jedan od birača je rekao da ne zna. RIK je na pitanje šta se dešava danas u Areni odgovorio da oni „nisu upućeni“.

U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

U Beogradu je izlaznost do 16 sati tri posto veća nego na izborima 2022. godine.

“U Beogradu je izlaznost 41,4 posto, što je više za 3 procentna poena u odnosnu na izbore 2022. u Beogradu kada je izlaznost bila 38 posto”, rekao je Raša Nedeljkov na konferenciji za novinare CRTA.

Izlaznost na parlamentarnim izborima na nivou Srbije do 16 sati bila je 42,1 posto (margina greške 0,8), a u Beogradu 41,4 posto (margina greške 0,4).

Poređenja radi, na prošlim izborima je u izlaznost u ovom periodu bila 42,4 posto na nivou Srbije i 38 posto u Beogradu. Pravo glasa ima 6.500.666 birača, dok u Beogradu to pravo ima 1.613.369 birača, a na pokrajinskim izborima 1.669.791 birač.

Kako javlja Nova.rs na više punktova u Beogradu primjećeno je koncentrisanje autobusa, kombija i individualnih vozila, čiji putnici se dalje razvoze na biračka mjesta u raznim dijelovima grada.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.