Izdata naredba za dovođenje gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića u sud, evo detalja

Osnovni sud u Banja Luci izdao je naredbu za dovođenje Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, jer se nije pojavio kao svjedok i oštećeni na ročištu Draganu Lukaču, bivšem ministru unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska.

Lukač je optužen za ugrožavanje sigurnosti i nanošenje tjelesnih povreda Stanivukoviću tokom sjednice Narodne skupštine RS održanoj u decembru 2019. godine.

“Na ročištu koje je održano 2. decembra 2022. godine nije pristupio svjedok Draško Stanivuković, te je sudija na zapisniku konstatovao da se nastavak glavnog pretresa određuje za 3. februar 2023. godine u 11.15 časova,

to što svi primaju na znanje i neće se posebno pozivati, te da se ima izdati naredba za dovođenje svjedoka Draška Stanivukovića sudskoj policiji Banjaluka”, saopšteno je iz Osnovnog suda Banjaluka, prenose Nezavisne.

Iz ove pravosudne institucije kazali su da je naredba o dovođenju izdata 8. decembra, a da Stanivuković u zakonski predviđenom roku nije dostavio opravdanje zbog čega se nije pojavio na ročištu.

Međutim, Stanivuković sada odgovara da je razlog što on lično nije bio u sudnici taj što se tada nalazio na službenom putu.

“Bio sam na službenom putovanju zato se nisam odazvao. Bili su moji advokati na tom prvom ročištu. Na sljedećem ročištu odazvat ću se lično”, kazao je Stanivuković.

“Tražim odgovore za sve fizičke i psihičke prijetnje i napade na mene. Nikad ne odustajem od spora.

Borit ću se protiv svih onih koji su u tom periodu radili najveće prekršaje”, poručio je gradonačelnik Banja luke.

Podsjetimo, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je 26. marta 2021. godine optužnicu protiv Dragana Lukača, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova RS zbog napada na Stanivukovića tokom sjednice Narodne skupštine RS održane 23. decembra 2019. godine.

Optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Banjaluci 21. maja 2021. godine.

“U toku sjednice narodni poslanik Draško Stanivuković je predsjedniku Vlade Republike Srpske dao zastavice sa oznakom NATO pakta.

Te zastavice je predsjednik Vlade polomio i bacio na pod. Optuženi je oštećenom uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo, na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: “I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako…inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas”, što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život.

Potom je više puta pozvao oštećenog da dođe do njega, pa kada mu je oštećeni prišao, rekao mu je: “Još jednom, još jednom majmune”, nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u lice, te mu nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne”, stoji, između ostalog, u optužnici protiv Dragana Lukača.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.