Izetbegović javno progovorio: U Neumu sam prihvatio elektorski model, Dodikovo djelovanje nije normalno

Svi imaju pravo na svoj stav, ali nemaju pravo da prave problem. Bosna i Hercegovina se opredijelila o Ukrajini još 2014. i aneksije Krima i općenito o Povelji UN-a o agresiji na druge zemlje, te obavezama BiH po SSP-u, na osnovu kojih moramo pratiti vanjsku politiku EU, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u dnevniku Nove HR.

“Jasno je da je ovo stav BiH koji prati i naše Ministarstvo vanjskih poslova, i naš ambasador pri UN, a Milorad Dodik može da pokuša to sve promijeniti, da možda ukine SSP, da nas isključi iz UN, ali ćemo pratiti ono što je ranije usvojeno”, kazao je Izetbegović komentarišući stav BiH o Ukrajini.

Upitan je li normalno da Dodik ima ovakav stav s obzirom na situaciju u BiH, Izetbegović kaže: “Mnogo toga što Dodik radi nije normalno. Ovo je kulminacija njegovog rada posljednjih 15 godina”.

“Njegovo djelovanje užasno je koštalo sve u BiH. Do sada smo mogli biti u NATO-u, uznapredovati na putu u EU, imati veće penzije… Dovoljan je jedan čovjek i njegova destruktivna politika da to sve zaustavi”, rekao je Izetbegović.

O tome gdje bi mogla biti iskra za incidente, Izetbegović kaže da bi to moglo biti Brčko.

“Sve ćemo učiniti da ne dođe do rata, ali jedan neodgovorni pojedinac može izazvati incidente, a incidenti uzburkaju emocije u BiH”, ističe predsjednik SDA.

O nedavnim dešavanjima u Bužimu Izetbegović kaže da ne vidi u tome problem niti veći incident.

Kada je riječ o mogućnosti dogovora oko Izbornog zakona Izetbegović kaže da će se to desiti kada bude spremnosti sa hrvatske strane na dogovor oko prijedloga međunarodne zajednice i deblokadu institucija FBiH.

“Mi smo spremni. Aprilski paket smo podržali, a Božo Ljubić ga je odbio. Fileov model, po kojem bi Dragan Čović sjedio u Predsjedništvu, smo podržali, a on ga je odbio”, rekao je.

“Prihvatio sam model u Neumu po kojem sam ja dobio od 10 elektorskih jedinica nulu i ne bih bio član Predsjedništva, a Čović je to odbio.

BiH je uvijek imala ozbiljan problem kada hrvatski političari u BiH sarađuju sa srpskim nacionalistima, a uvijek smo napredovali kada smo mogli taj čvor razriještiti”, zaključio je Izetbegović i dodao da ima želje za nastavak pregovora i da je moguće da u prvoj polovini marta dođe do sastanaka.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.