Izetbegović javno proziva Fortu, Nikšića i Konakovića, šta je na pomolu? “Pravi potop SDP, NiP i Naše stranke očekujem na općim izborima 2026.”

Nakon nedavno održanog Kongresa SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović komentira djelovanje “Trojke” te daje procjenu njihovih kapaciteta u narednom periodu, a daje i viđenje kretanja na političkoj sceni za lokalne izbore 2024. te opće 2026. godine. Uputio je javne prozivke na račun SDP-a, Naše stranke i NIP-a.

Nazire li se novi probosanski blok? Je li on upitan s obzirom na razočarenje predsjednika NES-a formiranjem Vlade u Mostaru, koja je pozicija DF-a, a koja SBiH, a naziru li se možda i neka iznenađenja kada govorimo o okrupnjavanju?

-Snažan probosanski blok jedini je odgovor na sve agresivnije nacionalističke politike, na prvom mjestu na onu koju oličava i predvodi Milorad Dodik.

Podjele i rivalstva među patriotskim strankama neumitno vode slabljenju pozicije, popuštanju i prepuštanju.

Popuštanju u odnosu na nacionalističke i separatističke politike i prepuštanju pozicija nauštrb Bošnjaka i probosanski orijentiranih Srba i Hrvata. Tome dvome smo zorno svjedočili u posljednjih godinu dana.

S Nerminom Ogreševićem sam razgovarao prije nekoliko dana, odnosi između nas dvojice su sasvim dobri i korektni. Odluke SDA HNK donijele su nešto nervoze i razočarenja, ali vjerujem da smo to prevazišli.

S Komšićem i DF-om imamo izgrađen odnos, branimo iste vrijednosti, izdržali smo zajedno u proteklim godinama jake pritiske nacionalističkih snaga potpomognutih dijelom međunarodne zajednice.

Odnosi s Efendićem i SBiH-om se grade, postupno uspostavljamo povjerenje.

Cijenim da će biti izvjesne saradnje na lokalnim izborima 2024, a zatim i pune saradnje na općim izborima 2026.

Naravno, lokalne sebičnosti i kratkovidosti mogu sve ovo dovesti u pitanje, stoga predsjednici stranaka imaju posebnu odgovornost da to ne dozvole, da osiguraju da prioritet bude država Bosna i Hercegovina, njena stabilnost i napredak.

-Naš opstanak ipak zavisi samo od nas. Nisu nas branili drugi ni 1992, i rat je prestao tek kada je Armija RBiH uspostavila vojni balans. Ali su nas mnogi pomagali, i s Istoka i sa Zapada, na prvom mjestu su to bile Sjedinjene Američke Države.

Uvjeren sam da smo i tu pomoć izborili svojim odnosom prema civilizacijskim vrijednostima, viteškom borbom i spremnošću na žrtvu.

Sve je moguće u politici. Kada je budućnost BiH u pitanju, a time i budućnost Bošnjaka, postoje samo dva scenarija.

Moguć je scenarij po kom će politika iscrpljivanja koju od pada Aprilskog paketa ustavnih primjena provodi Milorad Dodik umoriti međunarodnu zajednicu, uplašiti bh. pravosuđe i da će se, nakon svega što je izgovorio i uradio, nakon silnih uvreda koje je uputio predstavnicima svjetskih sila i velesila, svi povući pred njim i dopustiti da procesi u BiH i na Balkanu krenu u nekontroliranom smjeru.

Drugi, daleko realniji scenarij jeste da će se politika iscrpljivanja vratiti Dodiku kao bumerang, da će smoriti njega a ne BiH, da će sankcije protiv njega i ljudi koji ga okružuju postajati sve konkretnije i efikasnije, da će narod u RS-u trpjeti zbog njegovog sudara s međunarodnom zajednicom, da će shvatiti da se pojedinci i porodice bogate a narod iscrpljuje ekonomski i biološki, da će bh. pravosuđe dovršiti proces koji je pokrenut i vjerovatno otvoriti i neke druge, da će se naći alternativa među političarima u RS-u koja će Dodika i SNSD zamijeniti i biti spremna na normalizaciju odnosa u BiH.

Ima li snage “Trojka” da se nosi s brojnim izazovima?

-Ekonomska kriza i rast inflacije su za sada podnošljivi. Moguće je da će se pojačati u narednim godinama jer postoje naznake pada proizvodnje u zemljama EU za koje su vezane bh. firme. Nadajmo se da toga neće doći.

Ono što će biti kamen o vratu “Trojke” su sebični ustupci koje su napravili na račun države i naroda plaćajući ulazak u vlast SNSD-u i HDZ-u.

Predsjednici stranaka koje čine “Trojku” su preuzeli premijersku i ministarske pozicije pristajući na jednodnevnu suspenziju Ustava i plasirajući laži kako je “Dodik opet onaj stari”, kako se održavaju “historijske sjednice Vijeća ministara”, kako slijedi neviđeni napredak BiH, milijarde eura pomoći itd.

SNSD-u su predali sektor sigurnosti i finansije, HDZ-u kompletnu cestogradnju, a zauzvrat dobili klinč i blokade, nikad goreg Dodika, psovanje genocida, zabranu proslave 80. godišnjice zasjedanja ZAVNOBiH-a u Banjoj Luci i Mrkonjić-Gradu, izostanak vidljivih rezultata u reformskim i integracijskim procesima, zatvaranje fabrika i gubitak radnih mjesta, toksičnu atmosferu u zemlji koja se odrazila na sve, pa i na igru fudbalske reprezentacije.

HDZ je za sada smiren jer je dobio sve što je tražio, pa i više, ali teške teme tek slijede – Izborni zakon, državna imovina, Ustavni sud… Nema snage niti znanja u “Trojci” koje se može nositi s onim što nam slijedi.

Iduće godine su lokalni izbori, očekujete li pobjedu SDA i njenih mogućih koalicijskih partnera?

-Državne teme naravno imaju utjecaja na lokalne izbore, ali same ličnosti koje se kandiduju za načelnike donose prevagu.

Bitno je ponuditi dobre kandidate i jasne vizije razvoja lokalnih zajednica. Pretpostavljam da će SDA popraviti rezultat na lokalnim izborima i da će kandidati “Trojke” imati umanjene šanse zbog servilnih, pa i izdajničkih politika vrha “Trojke” u odnosu na SNSD i HDZ.

Pravi potop SDP, NiP i Naše stranke očekujem tek na općim izborima 2026. – rekao je Izetbegović između ostalog u intervjuu koji je prenio Faktor.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.