Izetbegović nakon dugih pregovora s HDZ-om: “Rekao sam Milanoviću da Erdogana ne uključuje u proces”

Nakon cjelodnevnih pregovora u zgradi Delegacije Evropske unije sa Draganom Čovićem i delegacijom HDZ-a, predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da njegova stranka podržava iznešene prijedloge međunarodne zajednice.

“Predsjednica Venecijanske komisije je u ime medijatora iz međunarodne zajednice iznijela prijedloge koji se odnose na Dom naroda na državnom nivou, Predsjedništvo i na mogućnosti deblokade procesa u Federaciji. SDA je sve te prijedloge podržala”, izjavio je Izetbegović te kazao kako neće govoriti o detaljima, niti o tome da koja je reakcija HDZ-a.

On je kazao kako su ti prijedlozi djelomično rješenje na kojima još treba raditi.

“Ne postoje nikakve dvije izborne jedinice. Jedna izborna jedinica je FBiH, druga je RS”, izjavio je Izetbegović te kazao kako će pregovori biti nastavljeni.

Ponovio je kako je od međunarodne zajednice tražio da se u pregovore involviraju i druge stranke.

“Ne pristajemo na asimterična rješenja”, izjavio je aludirajući na prijedloge o načinim izbora članova Predsjedništva te nadležnostima domova naroda.

Asimetričnost u Izbornom zakonu se posebno odnose na mogući indirektan izbor članova Predsjedništva BiH iz Federacije, a direktan iz drugog entiteta.

Kazao je kako ga je jučer zvao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović te kako mu je poručio da u proces ne uključuje turskog predsjednika Erdogana.

Pogledajte snimak koji je zabilježio Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.