Izetbegović o izmjenama Izbornog zakona tek tako nonšalantno poručio: “Svako od nas mora nešto dati da bi i dobio”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je u Mostaru prokomentarisao izmjene Izbornog zakona BiH te kazao da se dogovor možda neće postići u narednih mjesec dana, ali da u suštini jeste optimista.

“Zna se šta je prijedlog SDA, ono što Ustav države i FBiH kaže da jeste pravo konstitutivnih naroda – biti predstavljen, na čemu insistira HDZ i štititi vitalni nacionalni interes, na čemu insistiramo mi.

Mi smatramo da domovi naroda isključivo trebaju štititi vitalni nacionalni interes. I ako postoje blokade, trebaju biti kreirani mehanizmi da ih otklone”, kaže Izetbegović.

Ističe da u prvi mah odgovori s obje strane jesu tvrdi, ali da je to tako kada se svako mora odreći nečega što drži u svojim rukama.

“Teško je izaći pred birače i reći da si nešto dao. Ali da bi se nešto dobilo, mora se i dati. Tako treba biti i s naše strane i sa strane HDZ-a.

Nisam optimista da će se riješiti u narednih mjesec dana, ali u principu jesam. Učinit ću sve da se jedno neprirodno stanje popravi, jer smo pokvarili odnose, a to je štetno za BiH”, kazao je.

Dodao je još, podsjećamo: “Zna se šta je prijedlog SDA, ono što Ustav države i FBiH kaže da jeste pravo konstitutivnih naroda – biti predstavljen, na čemu insistira HDZ i štititi vitalni nacionalni interes, na čemu insistiramo mi. Mi smatramo da domovi naroda isključivo trebaju štititi vitalni nacionalni interes.

I ako postoje blokade, trebaju biti kreirani mehanizmi da ih otklone”, kaže Izetbegović.

Ističe da u prvi mah odgovori s obje strane jesu tvrdi, ali da je to tako kada se svako mora odreći nečega što drži u svojim rukama.

“Teško je izaći pred birače i reći da si nešto dao. Ali da bi se nešto dobilo, mora se i dati. Tako treba biti i s naše strane i sa strane HDZ-a. Nisam optimista da će se riješiti u narednih mjesec dana, ali u principu jesam. Učinit ću sve da se jedno neprirodno stanje popravi, jer smo pokvarili odnose, a to je štetno za BiH”, kazao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.