Izetbegović otkrio: Angeli Merkel sam pred Čovićem i Ivanićem poručio da sam spreman potpisati prazan papir i predati ga njenim pravnicima da oni predlože rješenje za izborni zakon

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da ne postoji zakonski prostor za usvajanje izmjena Izbornog zakona jer CIK je prije deset dana raspisao Opće izbore.

– A i predaleko smo od dogovora. Petnaest godina pokušavamo doći do kompromisa, a koliko smo daleko od njega pokazao je HDZ-ov prijedlog od prije par sedmica koji je protivustavan, koji ignoriše sve presude Evropskog suda za ljudska prava, i koji ignoriše sve do jedne preporuke OSCE-a, ODIHR-a i Venecijanske komisije.

I onda nečiji dirigovani mediji mene optuže za opstrukciju!

Ko snosi odgovornost za opstrukcije?

Rukovodstvo HDZ-a je imalo preambiciozne planove po pitanju izmjena izbornog zakonodavstva, i pogrešnu strategiju u ostvarivanju tih planova koja se zasnivala na blokadama Federacije BiH, saradnji sa SNSD-om i pritiscima na SDA i Bošnjake.

Puno su obećali svojim glasačima, ne mogu to ostvariti, i preostalo je da krivicu za to pokušaju prebaciti na druge. To je pozadina priče – rekao je Izetbegović za Faktor.

Ukoliko zvaničnici Evropske unije dođu u posjetu našoj zemlji, Izetbegović je rekao da je prva tema o kojima bi razgovarao s njima napredak BiH na evropskom putu, odnosno blokade i vještačka kriza koje taj napredak dovode u pitanje.

– Insistirat ćemo na kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, imamo novi momentum i novu šansu. Neizbježno je razgovarati i o izmjenama izbornog zakonodavstva, ali sasvim sigurno neće biti nikakvih pritisaka i pokušaja da se na tome radi prije izbora.

Imali smo neke pripremne sastanke sa njihovim savjetnicima iz kojih se jasno nazire ovakav pristup i prioriteti – dodao je.

Na pitanje ko snosi najveću odgovornost na opstrukciju osiguravanja novca za organizaciju Općih izbora, Izetbegović kaže da su to kadrovi HDZ-a i SNSD-a, ministar Vjekoslav Bevanda na prvom mjestu, a onda i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Upitan da li će HDZ smjeti zakomplikovati postojeću situaciju koju su već stvorili blokadom provedbe prošlih Općih izbora i ko će snositi posljedice takve politike, Izetbegović odgovara:

– Cijenim da je HDZ odavno trebao mijenjati odnos prema Bošnjacima, međunarodnoj zajednici, prema istinskom interesu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Da sam na njihovom mjestu, napravio bih mapu pređenog historijskog puta u posljednje tri decenije, unio sve bitne odluke i procijenio efekat svake od njih na hrvatski narod u BiH.

O reviziji presude Međunarodnog suda

Svi trpimo, a ponajviše naši Hrvati kada politike HDZ-a sarađuju sa onim snagama u srpskom korpusu koje su protiv BiH.

I sve se stabilizira kada hrvatska politika sarađuje sa patriotskim snagama u BiH. To je neupitna historijska činjenica.

Zato se nadam da HDZ neće krenuti u blokade, krize, avanture sa “trećim entitetom”. To tjera mlade ljude iz BiH i nanosi štetu svima, a ponajviše najmalobrojnijem narodu u BiH.

Na pitanje kada će se izmjene Ustava i Izbornog zakona ponovo naći na stolu i u kojem formatu bi se ti pregovori trebali voditi kako bi konačno urodili plodom, Izetbegović je rekao sljedeće:

– Što se nas tiče, spremni smo nastaviti sa pregovorima čim se formira nova postizborna koalicija.

Predstavnici svih budućih parlamentarnih stranaka trebaju učestvovati, ali glavni pregovarači moraju biti predstavnici ljevičarsko-građanskih stranaka i predstavnici etnocentričnog hrvatskog bloka predvođenog HDZ-om.

Problem, i rješenje problema je u balansu koji trebaju postići ova dva bloka, a ne SDA i HDZ. Mi ćemo, naravno, pomoći, kao uostalom i svaki puta do sad.

Nakon pet godina je aktuelizirana priča o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije. Izetbegović je upitan kako komentariše optužbe na svoj račun.

– Zahtjev je mogla podnijeti ambasadorica, bošnjački član Predsjedništva BiH, mogli smo ga poslati poštom, i ishod bi bio isti.

Zahtjev je predao agent Sakib Softić, i on je zaprimljen i registrovan.

A zatim je zatražena nova odluka Predsjedništva BiH, potvrda o imenovanju agenta pred Sudom. Pošto nove odluke nije bilo, registrar Suda je pismeno zatražio pojedinačni stav članova Predsjedništva BiH, Ivanića, Čovića i mene.

To je bio put da se revizija zaustavi jer stav Ivanića je bio dobro poznat, iznesen više puta u javnosti.

Registar je očigledno dobio takav zadatak, nametnut nam je embargo na pravdu kao što nam je 1992. bio nametnut embargo na oružje, i to nije mogao promijeniti podnosilac zahtjeva.

Nisu nam dozvolili da se obratimo sudijama, zaustavio nas je činovnik Suda.

Revizija je podcrtala i podjelu unutar bošnjačke strane, kao i domaćih i inostranih advokata i eksperata koji su je pratili, podjelu na dvije vrste ljudi – na one koji su činili sve da revizija uspije, ulazili u konflikte zbog toga, rizikovali, većinom radili besplatno, i na one kojima je revizija bila šansa da profitiraju, da zarade neki politički poen, ili da zarade neku marku ili euro.

Nevenka Tromp je ciljala na “okrugao” milion eura – odgovorio je Izetbegović za Faktor.

Izetbegović je rekao da tim zadužen za podnošenje zahtjeva za reviziju presude nije očekivao nikakvu podršku, ni stručnu, ni logističku ili bilo kakvu drugu.

– Ono što nas je iznenadilo jeste spremnost da se na bolnoj temi genocida prikupljaju politički poeni, da nekompetentni političari dijele lekcije ekspertnom timu koji su sačinjavali autoriteti poput Kasima Trnke, Amora Mašovića, Van den Bisena, trojice uglednih profesora međunarodnog prava na prestižnim univerzitetima u Evropi i Americi.

Pregovori s Angelom Merkel

Politički oponenti tvrde da probosanske snage u državnoj vlasti ne rade dovoljno na zastupanju interesa BiH na međunarodnom planu, iz entiteta RS, Srbije i Hrvatske tvrde suprotno, da su probosanske snage u Briselu i Vašingtonu nametnuli stavove koje je, kako je to rekao hrvatski premijer Andrej Plenković, nemoguće promijeniti.

Posljednja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a ide u prilog tome.

Izetbegović je upitan kako komentariše te optužbe oponenata, a zatim i stavove Brisela, Washingtona ili Vijeća sigurnosti UN-a koji se uglavnom podudaraju sa Vašim?

– Mislim da s vremenom postaje sve jasnije da je strana koju predvodi SDA sposobna riješiti svaku krizu i problem s kojim se BiH susretne, ili barem smanjiti na podnošljivu mjeru štetu koje joj raznovrsne krize i kombinacije kriza nanose.

Nekom prilikom je Milorad Dodik izjavio da “međunarodna zajednica sve vrijeme pomaže muslimanima i radi u skladu sa njihovim željama”.

Ciljevi SDA

Ovo, naravno, nije tačno, ali ima veze sa istinom jer su politike i ciljevi SDA i međunarodne zajednice podudarni.

I mi i oni želimo isto – stabilnu i snažnu državu u kojoj će biti uspostavljena puna vladavina zakona i uklonjena svaka vrsta diskriminacije.

Mi radimo na tome jer naš interes je mirna Bosna u kojoj vidimo sigurnu budućnost naše djece i unuka, stranci rade na tome jer je njihov interes miran Balkan, region od čije stabilnosti ovisi stabilnost Evrope.

Nekom prilikom smo Ivanić, Čović i ja imali razgovor sa Angelom Merkel o mogućim izmjenama izbornog zakona.
Merkel je dovela sa sobom i grupu vrsnih pravnika, i pitala svakog od nas trojice šta predlažemo po tom pitanju.

Ja sam kazao da sam spreman potpisati prazan papir i predati ga njenim pravnicima da oni predlože rješenje u skladu sa standardima Evropske unije. I napomenuo – samo eksperti, bez političara.

Ona se nasmijala i kazala da ja to nudim jer znam da bi prijedlog eksperata bio u moju korist.

“E, sad ste došli do suštine stvari”, odgovorio sam, “mojoj strani odgovaraju evropski standardi i vrijednosti, bez ostatka, a pitanje je kako stoje stvari sa drugima u Bosni i Hercegovini” – rekao je Izetbegović u intervjuu za Faktor.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.